Vir: Twetter
LokalnoPolitikaSlovenija

dr. Vinko Gorenak: “Policijski šefi” bodo stavkali, “terenski policisti” pa ne

Danes imamo v policiji dva sindikata Policijski sindikat Slovenije – PSS (v nadaljevanju ga bom imenoval “šefovski sindikat”, ker njegovo članstvo večinoma predstavljajo policijski šefi, v manjši meri pa terenski policisti), ter Sindikat policistov Slovenije – SPS (v nadaljevanju ga bom imenoval “delavski sindikat”, ker njegovo članstvo večinoma predstavljajo terenski policisti, v manjši meri pa policijski šefi).

Ob tem naj dodam podatek, da so se plače vseh policistov v zadnjih petih letih povečale za 40 in več odstotkov. Nihče drugi v javni ali državni upravi v tem obdobju ni bil deležen takega povečanja. Naj mi notranji minister ne zameri če povem, da je njegova plača po višini v notranjem ministrstvu tam nekje okoli 50. mesta, torej ima kar 50 policijskih šefov višjo plačo od ministra.

Poglejmo kako sta svoje ravnanje najavila oba sindikata

“Šefovski sindikat” je stavko najavil takole:

Kaj vse zahtevajo, tako ali tako poročajo drugi mediji. Med drugim povišanje plač. Ta sindikat sedaj vodi Rok Cvetko. Pa ne mislite da hodi v službo  na cesto. Gre za tako imenovanega “poklicnega” sindikalista, ki ga plačuje država, plačuje mu tudi dodatno pokojninsko zavarovanje, tako da se bo lahko upokojil pri 53. letih. No, on ni edini. V skladu s pogodbo med sindikatoma in ministrstvom, je država leta 2012 vsak dan, celo leto plačevala toliko sindikalnih ur, da je samo za oba sindikata lahko delalo med 60 in 80 policistov, ki jim praktično celo leto ni bilo treba v službo niti en sam dan. No, da bom pošten, vseh ur nikoli niso izkoristili. “Šefovski policijski” sindikat je tudi v času mojega ministrovanja neprestano grozil s stavko in na koncu tudi uresničil. Kot rečeno sedanji šef tega sindikata Rok Cvetko je bil takrat neke vrste pisun, ki mi je vsak dan poslal nekaj grozilnih pisem, z zahtevami kaj moram nemudoma uresničiti.

Poglejte gornjo sliko. Kaj že pomeni stisnjena pest? Kaj je pomenila v zgodovini? Nič drugega kot nasilje. Tudi danes ekstremni levičarji na demonstracijah grozijo z nasiljem s podobnim znakom. Ali “šefovski sindikat” torej tudi sedaj grozi z nasiljem? Na to vprašanje si odgovorite sami.

Poglejmo še odgovor “delavskega sindikata”. Ta je odgovoril takole:

Torej ta sindikat, ki večinsko združuje čisto navadne policiste, ki jih vsak dan srečujemo med nami, v času nasilnih demonstracij, tako letošnjih kot tistih leta 2012 so mnogi med njimi bili hudo poškodovani, ti pa torej ne bodo stavkali, v času krize bodo sledili svojemu poslanstvu, delali bodo in tudi za ceno svojega življenja bodo reševali druga življenja.

Ne vem če si lahko predstavljamo, kako moder in preudaren moraš biti na čelu “delavskega sindikata”, da si upaš sprejeti tako odločitev. Ta “delavski sindikat” danes vodi mag. Kristjan Mlekuš. Konec koncev v situaciji ko “šefovski sindikat” napove stavko sprejmeš odločitev da “delavski sindikat” ne bo stavkal hudo tvegaš, da se bo članstvo preselilo.

Verjamem da se ne bo. Tudi leta 1996 je ta isti danes “šefovski sindikat” napovedal stavko prav v času obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji. Še več v javnost so poslali sporočilo, da papežu ne bodo zagotavljali varnosti. Si predstavljate sramoto države, ki bi ji papež odpovedal obisk zaradi policijske stavke? Resnici na ljubo moram povedati da takrat “delavskega sindikata” še ni bilo in se je kasneje odcepil od “šefovskega sindikata”. Toda tudi takrat so bili tisti navadni policisti, ki vsak dan nosijo glavo na prodaj, bolj pametni od svojim sindikalnih šefov. Uprli so se jim in povedali, da je papež dobrodošel in da ga bodo varovali. O tem imam nekaj kilogramov dokumentacije in morda bo v obliki knjige nekoč zagledala luč sveta. Današnja situacija je na las podobna tisti.

Čista sramota je torej ravnanje vodstva “šefovskega sindikata”. Njihovo članstvo predstavljajo zlasti policijski šefi, policistov je precej manj. Vso članstvo bi se moralo vprašati ali njihovo vodstvo z Rokom Cvetkom res predstavlja njihova stališča?

Povzeto po: vinkogorenak.net

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno