Nekategorizirano

Ali veste koliko je staro to jabolko ?

Arheobotaniki so tik pred avstrijskim “jabolčnim dnevom” 13. novembra odkrili doslej najstarejše jabolko na Dunaju. Vzorec evropskega divjega jabolka (Malus sylvestris) naj bi bil posušen pred 4000 leti in nato shranjen za zimo.

Ostanki jabolka so bili najdeni med izkopavanjem neolitskega naselja v Oberli. Vas sega v 2.400 pr. Ugotovitev kaže, da je bilo jabolko verjetno posušeno in shranjeno za zimo. Menijo, da je bilo jabolko nabrano v gozdovih, ki so takrat pokrivali hrib Laaer in dolino Liesingbach. To sadje je najstarejši primerek jabolk na dunajskih tleh.

“Poznamo podobna najdbišča v Švici, kjer so jih pozimi shranili kot suho sadje,” je dejala Kohler-Schneider, arheobotaničarka z dunajske univerze za naravne vire in uporabne znanosti (BOKU).

Najdeno jabolko nima veliko podobnosti z današnjimi vrstami. Po mnenju znanstvenikov je sistematično sadjarstvo in jabolkarstvo v Evropo prišlo šele tisoče let kasneje. Med izkopavanji so odkrili tudi žita in nekatere živalske kosti. To omogoča vpogled v osnove življenja neolitskih prebivalcev v naselju Oberlaa.

Od leta 1973 v Avstriji že drugi petek v novembru tradicionalno praznujejo “dan jabolk”. Ta dan ne sodi na uradni seznam praznikov, je pa državljanska pobuda, namenjena krepitvi gospodarskega pomena jabolk in sadjarstva v regiji. Avstrijci letno zaužijejo približno 70.000 ton jabolk, poroča Eurocomm-PR.

Mogoče vam bo všeč