Aleksandar Vučić( foto splet)
BalkanEvropaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Ali se bodo Srbom »Evropska« vremena zjasnila? Slej ko prej, drugače gre vlak naprej!

Na to napeljuje  izjava Vučića za nekatere srbske medije ko pravi: »Evropa od nas zahteva, da priznamo neodvisno Kosovo, ne pa da sebi  lažemo, da ni tako. Pravzaprav da je to «conditio sine qua non« in  da Evropa od Srbije zahteva priznanje Kosova kot neodvisnosti.

 

»De facto ali de jure. Ja, res je. Ne delajmo se, da ni tako. To išče največja sila EU. V bistvu je to tisto, kar išče«, je  medijem povedal Vučić, poroča agencija  Beta.

Glede tega, ali se lahko državljani Srbije strinjajo o vstopu države v EU, je Vučić dejal, da je za, a da je polovica državljanov za, polovica pa proti vstopu v EU. V takšni situaciji so sami sebi cokla ko iz pat pozicije ali 50:50 se stanje zamegljuje in zavlačuje. Obenem manipulacijam z mnenji daje dovolj »odprta« vrata.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije: Foto: REUTERS/Marko Djurica

Prav tako,  da ne najdejo dogovora  o Kosovu. Ocena je,  da se državljani Srbije ne morejo dogovoriti tudi glede Kosova. Vsi se tolčejo po prsih, vendar previdno. En del javnosti, meni Vučić, je za »predajo« Kosova ter da  bo s tem Srbija bolj zdrava in sproščena ter bo lažje zaživela in dihala brez obtežilnega »kosovskega« kamna okoli vratu.  Tisti ki o tem  tako mislijo, ne želijo biti izpostavljeni. Drugi pa ki so za branjenje  Kosova do zadnjega “diha” pa so le  vneti podporniki in ne v »bojnih« vrstah.  Zadevo bi  podpirali z razdalje, prej pa za vsako primer  družine spravili na varno.

Lahko rečemo, da takšno stanje,  ki mu po slovensko rečemo »ne tič ne miš«,  za lep čas oddaljuje Srbijo  od kakršnih koli  premikov v smeri prilaganja  in priključevanja na evropski politični in mentalni » software«. Slaba je to država,  ki jo drži pokonci  miselnost iz časov prve in druge srbske vstaje in njihovih »gedžovanov« od Niša nižje.

Ozke  notranje politične potrebe in preživitveni  sindrom  ter plavanje na primitivni politični naboj je v zdajšnjih populističnih časih v Srbiji slab obet za neko predvidljivo  evropsko prihodnost.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan