Yoav Galant, izraelski obrambni minister-foto: BGdn
SlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Vojna območja: “Izrael z načrtom za upravljanje Gaze po zmagi nad “Hamasom”. Možnost preselitve prebivalcev v druge Arabske države”.

Del vlade in vojnega kabineta Izraela pravzaprav želi, priporoča in se trudi v smeri, da bi razseljene Palestince poslali v druge države. Izraelski obrambni minister Yoav Galant je pred dnevi  predstavil svoj načrt za upravljanje Gaze po zmagi nad Hamasom, piše Guardian. V skladu z načrtom se bo izraelska vojna v enklavi nadaljevala, dokler ne bo zagotovljena vrnitev talcev, zajetih 7. oktobra, Hamasove “vojaške in vodstvene zmogljivosti” odpravljene in vse preostale vojaške grožnje odstranjene, tako da ne bodo več grožnja.

Ne nakazuje pa, ali bo prebivalcem severnega dela Gaze, ki so bili skoraj v celoti premeščeni  v južni del enklave, dovoljeno vrniti, je komentiral Guardian. Posamezni viri omenjajo  celo vrnitev umaknjenih Izraelcev, ki so tam živeli pred prevzemom upravljanja z Gazo s  strani palestinskih »avtonomistov« leta 2006 oziroma od takrat ko so Hamas-ovci  postali edini upravljavci z Gazo.

Del vladnega kabineta Izraela   oziroma vladajoče koalicije predlagajo, da bi razseljene Palestince poslali v Savdsko Arabijo, Jordanijo, EU ali Čile, piše v publikaciji. Opozorilo je, da bi po mnenju kritikov predloga takšna dejanja lahko pomenila etnično čiščenje palestinske enklave. S druge strani je znano, da jih celo arabski »bratje« neradi vidijo v svoji bližini. Poleg obremenitve v številčnem in finančnem smislu se poraja nevarnost prenosa  frakcijskih konfliktov na ozemlju morebitnega gostitelja.

Snovalci varnostne politike Izraela  v  vojnem kabinetu,  so s svojimi izjavami pridobili podporo med verskimi naseljenci in aktivisti, ki bi želeli, da Izrael priključi Gazo, namesto da bi jo prepustili “prenovljeni” palestinski oblasti.

 

Izrael pripravljen na razpršen vojaški nastop.  Na meji z Libanonom praske, ki bodo rane postale.

Meja med Izraelom in Libanonom je postala pokrajina zapuščenih mest in zanemarjenih kmetij, potem ko so stopnjevanje napetosti in izmenjava ognja med izraelskimi silami in borci Hezbolaha razselili več kot 150.000 ljudi v obeh državah.

Obeti za konec čezmejnih sovražnosti so videti še slabše, potem ko je bil v torek v predmestju libanonske prestolnice Bejrut umorjen visoki uradnik Hamasa, kar je okrepilo strahove, da bi se vojna lahko stopnjevala, poroča časnik. Izraelski obrambni minister je včeraj opozoril, da ni več veliko časa za diplomatske pritiske pod vodstvom ZDA, ki skušajo zagotoviti umik Hezbolaha z meje in preprečiti odprtje nove fronte v vojni.

Izraelski vojaški analitiki so skeptični, da je mogoče doseči diplomatsko rešitev, pišejo v Guardianu.  Delna napaka, ki jo je naredil Izrael po 7 oktobru na meji z Libanonom se zdaj maščuje tako,  da  Hamasovo »bratsko« teroristično gibanje Hezbolah vse bolj odkrito in načrtno napada sever Izraela.

Možno je, da se bo minister zdaj spet začel zavzemati za novo fronto v severnem Izraelu – tamkajšnja izraelska mesta so že izpraznili, tempo spopadov v Gazi se upočasnjuje, ameriška delovna skupina ostaja na mestu in še vedno obstaja javna podpora vojno v Izraelu, komentirajo pri  britanskem časniku.

Najslabše bo, če bo uspeh urejanja tega vprašanja polovičarski. Izboljšanje mora biti. V nasprotnem in z  politiko popuščanja bo to območje  tleči ogenj in  poligon za vse neizživete  teroristične skupine in njihovih vojnih  »sponzorjev«  ter  uničevanja prihodnosti še dodatnih generacij tam živečih.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija