Nekategorizirano

Ali bo Merklova kaznovala Putina zaradi zastrupitve opozicijskega politika Navalnega?

Nemška kanclerka Angela Merkel se sooča z vse večjimi pritiski za dokončanje gradnje plinovoda Severni tok 2, potem ko so nemški zdravniki ta teden potrdili, da so ruskega opozicijskega politika Aleksej Navalnega zastrupili. Stranka zelenih, ki je trenutno druga na voliščih po krščanski demokratični uniji Merklove (CDU), je kanclerko pozvala, naj ustavi gradnjo skoraj dokončanega naftovoda iz Rusije v Nemčijo kot način kaznovanja Moskve.

“Ta odkrit atentat na mafijsko strukturo Kremlja nas ne sme samo skrbeti, temveč mora imeti tudi resnične posledice,” je dejala predstavnica Zelenih v Bundestagu Catherine Goring-Eckardt. Poziv so ponovili celo nekateri člani CDU.

“Vladimir Putin razume edini jezik oster jezik. Odzvati se moramo v tem jeziku” je dejal Norbert Rotgen, član konservativne stranke in vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, ki je že dolgo odprt nasprotnik skupnega projekta Nemčije in ruskega naftnega velikana Gazprom.

Navalni je bil prejšnji mesec odpeljan v berlinsko bolnišnico, potem ko je nenadoma zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo. Trenutno je v umetni komi in v stabilnem, a kritičnem stanju. Nemška vlada je v sredo sporočila, da je Putinovega sovražnika zastrupil strup razvit v sovjetskih laboratorijih.

Za Merklovo situacija nikakor ni preprosta. Projekt Severni tok 2 je vztrajno branila do prejšnjega tedna, zato je prejšnji petek, ko je bil Navalni že premeščen v berlinsko bolnišnico, ponovila, da ga je treba dokončati. Nekateri pravijo, da je to zato, ker je kraj, kjer plinovod vstopi v Nemčijo, v njenem volilnem okrožju, in sicer v delu države, kjer je kakršno koli delo dobrodošlo.

 

Mogoče vam bo všeč