Nekategorizirano

Aleš Skok, novi, začasni direktor Cinkarne Celje

Nadzorni svet Cinkarne Celje je  v ponedeljek 25. 5. 2020, je za začasnega predsednika uprave imenoval  Aleša Skoka , k i bo položaj prevzel  z prvim julijem. Do konca tega meseca bodo izvolili, v skladu s statutom firme novega člana nadzornega odbora. Skok, kot pravijo v Cinkarni, ima dolgoletne izkušnje  v lokalnem in mednarodnem okolju v kemijski  branži , z izkušnjami vodenja in članstva poslovodstev v domačih in tujih družb, prav tako je do imenovanja za začasnega predsednika uprave družbe    bil član nadzornega odbora Cinkarne. Na funkciji predsednika uprav bo nasledil Tomaža Benčino, ki je  vodil družbo od leta 2005.  Benčina je Cinkarno vodil dobro skozi burna in vsebinsko bogata in razgibana obdobja. Za svoje delo in za  prispevek podjetja v lokalnem okolju je dobil zlati celjski grb. Benčina  bo  nadaljeval na  funkciji regionalnega predsednika  Gospodarske zbornice z sedežem v Celju.  Še enega člana uprave bodo nadzorniki imenovali  do tridesetega junija ko se izteče mandat sedanji upravi.  Zaradi Skokovega imenovanja za začasnega predsednika uprave  so nadzorniki izvolil novega predsednika nadzornega sveta da so lahko  imenoval  začasnega predsednika Uprave.  Predsednik nadzornega sveta je postal Mario Gobbo.

Mario Gobbo ima skoraj 40 let izkušenj na področju bančništva v Evropi, New Yorku in drugih delih sveta, vključno s Kitajsko, Indijo, Rusijo in vzhodno Evropo. V dosedanji karieri je sodeloval in sklepal transakcije v industriji barv, nafte in plina, zdravstvu in finih kemikalijah, vključno s svetovanjem, financiranjem in lastniškimi naložbami.  Član nadzornega sveta   je postal pred iztekom prejšnjega leta ko je v razgretem ozračju  in tako rekoč spolitiziranem ozračju in celo navijaškem iz nekaterih poslovnih krogih se je želelo nastaviti Franja Bobinca  kot aduta za lokalne lobije.  Mario Gobbo je pridobil več strokovnih in znanstvenih nazivov; diploma iz organske kemije Univerze v Harvardu, diploma iz biokemije Univerze v Coloradu, diploma in doktorski naziv iz managementa Wharton School-Univerze v Pensilvaniji.

Delnice celjske družbe  kotirajo na Ljubljanski borzi in se z njimi trguje je leta 2019 ustvarila 172, 5 milijonov EUR prihodkov kar bi naj bilo za pet odstotkov več  v primerjavi z letom poprej. Klub temi sam dobiček je bil za prejšnje leto nižji za 30 odstotkov. Največji odjemalci oziroma trgi na katerimi je prisotna,  so največja zahodno evropska gospodarstva ter Grčija i Turčija. Od letošnjega leta pričakujejo stabilno povpraševanje po titanovem dioksidu kot paradnemu artiklu. Sreča v nesreči je  za letošnje leto ta da  kljub krizi v večji del gospodarstev so poslovali nepretrgano  in skorajda z enakim obsegom  kor da ni bilo krize zaradi pandemije, ki prav za prav bo pustila sled  na vse druge gospodarske veje,  zaradi pretrganih gospodarskih  tokov. Kor pravijo iz Cinkarne bodo  še naprej z enako vnemo nastopali v lokalnem okolju  pa tudi drugje znotraj države v vlogi podpornika in mecena na področju športna in kulture, kar je ves čas bistvena sestavina njihovega poslanstva poleg osnovne dejavnosti. Da bodo le razmere ugodne in trgi kolikor toliko stabilne. To je vse kar šteje in je potrebno  za nadaljevanje uspešne zgodbe.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč