Nekategorizirano

Alarmantno iz doma starejših v Šmarju ter drugih domov po Sloveniji, rast okužb presega pričakovanja

Informacije iz domov za ostarele po Sloveniji niso dobre, ker se virus Covid-19 širi hitreje, kot so pričakovali. Še posebej je zaskrbljujoča slika v Domu starejših občanov v Šmarju. Okužba s koronavirusno boleznijo je danes do 10. ure potrjena pri 32 stanovalcih; od včeraj je število naraslo za 6. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili (trenutno 6). Trije stanovalci so bili včeraj hospitalizirani.


Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce. Zaposleni vso skrb posvečajo nalogi, da je za stanovalce kar se da najboljše in najlepše poskrbljeno in da bodo stanovalci čim prej in čim lažje preboleli okužbo.
»Virus je izredno agresiven, širi se hitreje, kot smo pričakovali, izvajajo se vsi mogoči ukrepi s sredstvi, ki jih imamo na razpolago. V samem začetku je veljajo prepričanje, da postane človek kužen, ko zboli z znaki virusnega obolenja (povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje, kašelj), vendar glede na potek v naši ustanovi, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina še trenutno na srečo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne moremo potrditi,«  je opozorila  Gordana Drimel, direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Bolezenski znaki se še pojavljajo in se pričakuje porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.
Dodatni brisi se bodo  še naprej odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa.

Projekcije širjenja okužbe niso optimistične

Na inštitutu Jožefa Štefana so pripravili projekcijo širitve virusa Covid-19, in sicer na podlagi podatkov o številu okuženih in hospitaliziranih. Infektologinja Bojana Beovič: »Napovedi so podobne, kot jih je povedal dr. Trampuž, a le če se v Sloveniji ne bomo držali ukrepov in bo naraščanje veliko. Naraščanje pri nas ni toliko izrazito, v zadnjih dneh je bilo pod 10 odstotkov. Če ukrepov ne bi bilo, pa so tudi slovenske napovedi strokovnjakov z inštituta Jožefa Štefana naravnost osupljive. “Prav gotovo bi v tem primeru imeli razmere, ki jih nikakor ne bi zmogli,” pravi Beovićeva. Slovenski infektolog dr. Andrej Trampuž, ki deluje v Nemčiji, je  napovedal, da bo čez 14 dni v Sloveniji z novim koronavirusom okuženih skoraj 15 tisoč ljudi.

Mogoče vam bo všeč