Nekategorizirano

Adventni čas prinaša številne zanimivosti

V dvorani Centra domače in umetnostne obrti veržejskega zavoda Marianum je od petka na ogled razstava slovenskih jaslic. Deseto jubilejno razstavo, na kateri bo vse do 2. februarja  2018 na ogled 73 jaslic, od tega jih je 30 nastalo pod spretnimi prsti slovenskih rokodelcev in jasličarjev, 16 jasli pa so izdelali učenci pomurskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki so bile izbrane na natečaju. Zanimivo, da je kar 28 pomurskih ustvarjalk  jaslic kot osnovni material uporabilo koruzno ličje. Razstava slovenskih jaslic v veržejskem Marianumu sega v leto 2008, ko so v prostorih Marijanišča gostili vseslovensko razstavo  Društva jasličarjev Slovenije. Ker je bila razstava v lokalnem okolju nadvse toplo sprejeta, so se odločili, da z razstavami nadaljujejo, rokodelce in jasličarjev v lokalnem pomurskem prostoru pa so pritegnili k vsakoletni pripravi razstave. Tudi letošnja razstava izpričuje kreativnost v izražanju, zlasti izstopajo jaslice, narejene iz koruznega ličja. Razstava je med delovniki in sobotah odprta od 9. do 15. ure, za obisk ob nedeljah in praznikih  pa je zaželjena predčasna napoved.

Odprtje razstave jaslic v Veržeju je Prlekijo popeljalo v adventni čas. Že to soboto se bodo sosednji Banovci, ki so v slovenskem prostoru znana po termalnem kopališču, spremenili v božično vas. Številni vaščani namreč že pripravljajo božične jaslice na planem. Božična vas Banovci bo obiskovalcem ponudila tudi božični sejem, koncert, prireditev ima že kar 18 letno brado.

Na sveti večer, 24. decembra pa neutrudni in neumorni člani turistično narodopisnega društva Razkrižje pri Ivanovem izvoru pripravljajo predstavo božična noč. Poleg ustrezne scenske postavitve jaslic, kostumografije, razsvetljave in ozvočenja, v predstavi aktivno sodeluje več kot 120 domačinov, tudi pevski zbor razkrižke župnije.

Božična Prlekija je projekt,  ki že osem let uspešno povezuje vse partnerske akterje dogajanj v božično novoletnem času, ki vsako leto privabi vse več obiskovalcev od blizu in daleč.

Mogoče vam bo všeč