izobraževanjemednarodni dannaravaSlovenija

8. avgust je svetovni dan mačk

Mačke, ki so ene od najljubših hišnih ljubljenčkov, 8. avgusta praznujejo svoj svetovni dan. Na svetu naj bi živelo več sto milijonov mačk, poznamo pa 58 pasem. V Sloveniji točne evidence o številu malih štirinožcev ni. Zavetišča, ki sicer vodijo statistiko zapuščenih mačk, pa trenutno opozarjajo na prenapolnjene prostore.

Danes je svetovni dan mačk – čas, da še bolj kot sicer razvajamo svoje štirinožne prijateljice. Zato ta prispevek posvečamo vsem mucam – velikim, divjim, brezdomnim, družabnim, predvsem pa tistim, ki v zavetiščih še čakajo, da jim nekdo odpre srce in jim omogoči življenje, ki jim pripada. Vsa slovenska zavetišča in društva, ki sprejemajo brezdomne živali, se sicer predvsem v zadnjih letih spopadajo s problematiko številnih brezdomnih mačk. Mnoga zavetišča so zaradi rekordnega števila mačjih mladičev morala zapreti svoja vrata novim prišlekom.

Mačke 8. avgusta praznujejo svoj svetovni dan, ki so ga prvič priredili leta 2002, ko ga je oživela organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali (IFAW). Poznanih je od 40 do 70 pasem domačih mačk, čeprav veljajo za ene izmed najbolj priljubljenih domačih živali, pa se pogosto znajdejo v zavetiščih, kjer velikokrat končajo predvsem mešanke, ki čakajo na nov dom.

Nekaj zanimivosti o mačkah:

– Mačke v povprečju spijo 12-14 ur dnevno, tretjino budnega časa pa posvečajo negovanju in umivanju.
– Mačke tacajo na mestu (pogosto je to mesto tudi človeško naročje), da označijo svoj teritorij, in sicer s potom, ki ga izločajo skozi šapice.
– Bele muce z modrimi očmi se pogosto rodijo gluhe.
– Mačke vohajo 14-krat bolje kot ljudje.
– Vidno polje domače mačke je široko 220º (vidno polje človeka le 180º).
– Telesna temperatura domače mačke je med 38 in 39ºC.
– Vzorec na smrčku muce je tako unikaten kot človeški prstni odtis.
– Mačke lahko razumejo človekovo počutje in čustva.
– Mačka lahko skoti skupno preko 100 mladičkov.
– Mačke rade žvečijo travo, mačjo meto, peteršilj in žajbelj. Več rastlin pa je za mačke strupenih (seznam najdete tudi na našem portalu)!
– Domače muce rade slišijo vaš glas. Pogovarjajte se z njimi in tudi one se bodo pogovarjale z vami.

vir: https://www.pesmojprijatelj.si/clanek/danes-je-svetovni-dan-mack

mib

 

Mogoče vam bo všeč