Nekategorizirano

50. dan “vojne” s Covid-19: Okuženih 1160, umrlo 45 oseb, nove okužbe v DSO Ljutomer

Zadnji podatki o epidemiji koronavirusa v Sloveniji razkrivajo, da je bilo včeraj opravljenih 1234 novih testov na koronavirus, ugotovljenih 36 novih okužb, dve osebi sta umerli. Bilanca 50. dne “vojne” proti Covid-9 v Sloveniji: opravljenih 33.047 testov, skupaj okuženih 1106 oseb, doslej umrlo 45 oseb. 

V Sloveniji je epidemija terjala kar nekaj žrtev in še vedno se kar nekaj ljudi bori za življenje na oddelkih za intenzivno zdravljenje, je na današnji tiskovni konferenci povedala vodja vladne svetovalne skupine dr. Bojana Beović. »S težkim srcem lahko rečem, da smo lahko s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni,« je Bojana Beović povedala na vladni novinarski konferenci. Prebivalce je pozvala, da premislijo o smiselnosti obiskov v času velikonočnih praznikov. Po njeno je potrebno vzdržati še kak teden ali dva. Po besedah Beovićeve strokovna skupina ministrstva za zdravje ne podpira obsežnega sproščanja ukrepov po praznikih. »Premišljeno lahko sproščamo le dejavnosti, pri katerih je možnost prenosa najmanjša.«

 V slovenskih bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 106 bolnikov s covidom-19, kar je dva manj kot dan prej. Vendar pa je kar 36 bolnikov potrebovalo intenzivno nego, kar je največ doslej.

V ljutomerskem DSO nove okužbe, vodenje nege in oskrbe prevzelo osebje SB Murska Sobota

Vodenje organizacije nege in oskrbe v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer je prevzelo osebje soboške bolnišnice. V DSO so iz bolnišnice neposredno prerazporedili 11 delavcev, v organizacijo dela sta iz slednje vključeni tudi dve koordinatorki, ki jih je imenovalo ministrstvo za zdravje.

V sporočilu za javnost je vodstvo DSO z direktorjem Tomislavom Nemcem zapisalo: 

Ne glede na vse sprejete ukrepe in napore po priporočilih epidemiologov za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 imamo v našem domu na novo okužene tako stanovalce, kot tudi zaposlene. Skupno imamo 53 okuženih stanovalcev. Pri večini stanovalcev ni večjih znakov bolezni, ki bi bile posledica COVID-19 in so stabilni.
V našem domu že ves čas zahtevamo, da se poleg drugih aktivno vključi v organizacijo in izvajanje dela tudi bolnišnično osebje, ki je najbolj usposobljeno za izvajanje stroge izolacije preprečevanja nadaljnjih okužb. Cilj je, da se pri nas vzpostavi bolnišnično okolje. Od včeraj je vodenje organizacije nege in oskrbe prevzela izkušena oseba iz bolnišnice za kar se iskreno zahvaljujemo. Obljubljeno imamo, da se bo v delo vključilo tudi nekaj tehnikov iz bolnišnice, ki bodo poleg zdravstvenih delavcev iz drugih organizacij nadomestili našo manjkajoče osebje. V prihodnje bomo potrebovali dodaten kader, še posebej z delovnimi izkušnjami v kliničnem okolju, pričakujemo, da se bo nam sistemsko zagotovil.
Hvala vsem, ki se pri tem trudite, hvala vsem, ki ste se odzvali pozivu. Zaposleni v domu pomagamo in sodelujemo kolikor je možno. Danes nam je civilna zaščita pomagala pri določenih razselitvah, pomagajo tudi zaposleni Splošne bolnišnice Murska Sobota, iskrena hvala.
Vsi napori stroke in nas so usmerjeni v zaustavitev širjenja virusa. Delujemo v izjemno kriznih razmerah, ki so velik psihični napor tako za stanovalce kot tudi za naše zaposlene, ki vso svojo energijo usmerjajo v pomemben boj za zajezitev širjenja zahrbtnega virusa in upamo, da bomo uspeli. Za vse nas so to težki časi, vendar se ne predamo – upamo, da se bo nebo nad našim domom kmalu razjasnilo in prineslo sončne žarke.
Ostanite zdravi in čuvajte na svoje zdravje ter zdravje vaših bližnjih!
 
 

Mogoče vam bo všeč