Nekategorizirano

40% manj turistov kot v enakem obdobju lani!!

Junija je na Hrvaško vstopilo 6,6 milijona potnikov, kar je za 40 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je v četrtek poročal hrvaški podpredsednik vlade in notranji minister Davor Božinović.

Vstop je mogoč za državljane 10 držav članic EU, medtem ko državljani »tretjih držav« še vedno dokazujejo namen vstopa.

Maja je bilo na Hrvaškem zabeleženih 2.132.869 vnosov, junija pa 6.606.801, kar je povečanje za 210 odstotkov, je na seji vlade natančno določil Božinović in dodal, da gre za trend naraščanja, ki ga lahko pripišemo ublažitvi epidemioloških ukrepov.

Božinović je poudaril, da so maja državljani 10 držav članic EU lahko vstopili na Hrvaško, državljani »tretjih držav« na hrvaških mejnih prehodih pa so še vedno dolžni dokazati namen vstopa na Hrvaško.

“Da bi skrajšali čakalni čas za prestop državne meje za zbiranje potrebnih epidemioloških podatkov in da bi lahko epidemiološko povezali vsakega tujega državljana, ki vstopi v Republiko Hrvaško, so ustvarili sistem Enter Croatia, prek katerega tuji popotniki napovedujejo svoj prihod. 28. maja je bila objavljena napoved za skoraj 1,1 milijona tujih potnikov. Približno 90 odstotkov prijav je povezanih s turističnimi obiski,” je povedal Božinović.

Minister je ocenil, da je zaradi dobre organizacije ministrstva za notranje zadeve, hrvaških železnic in češke potovalne agencije Regio Jet, prvi agencijski vlak iz Prage s 450 potniki prišel v Reko 1. julija. Češki gostje so uporabili aplikacijo Enter Hrvaška, zaradi predhodno oddanega seznama potnikov pa je mejni nadzor potnikov trajal le 25 minut, je dodal.

Napovedani potniki na mejnih prehodih bodo lahko uporabljali tudi posebne pasove.

“Ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za turizem in urad CNTB iz Češke so se dogovorili, da agencije vnaprej predložijo sezname potnikov, ki bodo na Hrvaško prišli z večjim pretokom. Da bi hrvaško mejo prešli najhitreje, bodo podobna srečanja potekala z drugimi uradi CNTB v državah članicah EU, “je dejal.

Božinović je še dejal, da se je na mejnih prehodih Bregana, Macelj, Rupe in Plovanija začelo označevanje posebnih pasov, ki jih bodo lahko uporabljali napovedani potniki in s tem skrajšali čas prehoda državne meje.

Poročal je, da je ladja s 194 tonami medicinske in zaščitne opreme v vrednosti 10,2 milijona dolarjev prispela s Kitajske 26. junija in je bila shranjena v skladišču Civilne zaščite na Jastrebarskem, od koder jo bodo razdelili po potrebi.

“Trenutno se oprema razdeli na volišča v sodelovanju z Državno volilno komisijo, pa tudi na zahtevo Ministrstva za demografijo, mladino in socialno politiko – vsem zavodom za socialno varstvo na Hrvaškem,” je dejala Božinovićeva.

 

Mogoče vam bo všeč