Več

22. april je svetovni dan zemlje

Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

Leta 1969 je na Unescovi konferenci v San Franciscu, mirovni aktivist John McConnell predlagal dan spomina na Zemljo, ki bi se praznoval na prvi pomladni dan 21. marca 1970. Ta dan je bil kasneje potrdil Generalni sekretar OZN U Thant. Mesec dni kasneje je ameriški senator Gaylord Nelson proglasil Dan Zemlje na 22. april 1970. Nelson je bil kasneje odlikovan s predsedniško medaljo za svobodo. 22. aprila so dogodek praznovali večinoma po Združenih državah, dokler ni Denis Hayes leta 1990 dogodek spromoviral na globalno raven v 141 državah. Veliko skupnosti praznuje Dan Zemlje ves teden, ko se zvrstijo dogodki, povezani z varovanjem okolja.

Letos poteka dan Zemlje pod geslom »Varujmo vrste«.

Potrudimo se vsi skupaj in naj bo ta slogan naše vodilo ne le ob dnevu Zemlje, ampak vsak dan!

V Sloveniji je v letu 2016 nastalo 59.000 ton odpadkov iz plastike ali 19 % manj kot v letu 2015. 5 % ali 3.000 ton omenjenih odpadkov iz plastike so proizvedla gospodinjstva.

Geslo in glavna tema letošnjega dneva Zemlje sta Prenehajmo onesnaževati okolje s plastiko (End Plastic Pollution). Kljub vse večji ekološki ozaveščenosti ljudi še vedno proizvedemo in v naravno okolje odvržemo preveč plastike. Nevladne organizacije opozarjajo, da milijoni ton plastike končajo na odlagališčih odpadkov, ali še huje, v morjih in oceanih. Tudi v Sloveniji se je industrijska proizvodnja podjetij, ki so registrirana za  dejavnost proizvodnja izdelkov iz gume in plastičnih mas, v letu 2016 glede na leto 2015 povečala za 20 %.

Količine odpadkov iz plastike se zmanjšujejo

V letu 2017 je v Sloveniji nastalo 59.000 ton odpadkov iz plastike ali 19 % manj kot v letu 2015. V letu 2016 so bili ti odpadki 1,1 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov, v letu 2015 pa 1,4 %. 49 % omenjenih odpadkov iz plastike je nastalo v storitvenih dejavnostih, 46 % v proizvodnih dejavnostih, 5 % pa v gospodinjstvih. (Odpadki iz plastike zajemajo vso odpadno plastično embalažo, odpadno plastiko, zbrano v okviru komunalnih odpadkov, ter odpadno plastiko iz proizvodnje, priprave dobave in uporabe plastike v proizvodnih in storitvenih dejavnostih).

K čistejšemu planetu lahko prispeva tudi krožno gospodarstvo..

 

Pesem materi zemlji«

Zemlja, mati zemlja,

ti mati si vseh mater sveta,

ti kruh nam rodiš.

O bedni zamegljeni um

človeški, en dan,

en samcat dan smo

tebi namenili.

Zbudimo se, oči odprimo

zemljo čuvajmo,

blagoslavljajmo,

spoštujmo jo.

 

Le kako brez počitka, brez miru,

tisočletja se vrtiš?

Boriš se z vetrom,

soncem žgočim, ki neusmiljeno

izžema zadnje kaplje ti.

Kljub vsemu kot mlada žena

ti rodiš, kje moč to dobiš?

 

Tudi mi tako grobi s tabo smo.

Po tebi ruvamo, te tlačimo,

preklinjamo, zastrupljamo,

a ti nam vse oprostiš

in zopet kruh podariš.

 

Mati draga, hvala ti.

 

Stanka Permišek

 

 

 

               ¸              

Mogoče vam bo všeč

Več v:Več