naravaSlovenijaV fokusuvreme

20.junij 2022 – prvi poletni dan

Poletje je najtoplejši letni čas od štirih letnih časov v subtropskem, zmernem, hladnem in arktičnem podnebju. Glede na to, ali je trenutno na severni ali južni polobli, se govori o severnem ali južnem poletju. Severno poletje poteka hkrati z južno zimo.

Koledarsko poletje se na Severni polobli začne 21. junija – poletni solsticij in traja do 23. septembra – jesensko enakonočje, nato se dnevi spet skrajšajo, noči pa daljšajo. Na južni polobli pa se poletje začne 21. decembra in konča 21. marca.

Medtem ko smo meteorološko poletje dočakali že v začetku junija, se letos na 20. junija 2022 s Sončevim obratom – solsticijem zdaj tudi koledarsko začenja poletje. Po poletnem solsticiju se začnejo dnevi na severni polobli spet postopoma krajšati. Beseda solsticij izvira iz latinske besede ‘solstitium’, ki pomeni ‘sonce miruje’.

Kdaj je poletni solsticij leta 2022?

Na dan poletnega solsticija se sonce opoldne dvigne do največje višine glede na obzorje, dnevna svetloba pa traja čim dlje. Na primer, v Moskvi 21. junija bo svetlo 17 ur in 33 minut, v Odesi – 15 ur 49 minut, v Vorkuti pa bo sonce mesec in pol vzhajalo nad obzorje: od 30. maja do 14. julija .

Leta 2022 poletni solsticij pade 21. junija. To velja za prvi dan astronomskega poletja na severni polobli našega planeta in začetek zime na južni.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:narava