Nekategorizirano

2. Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti

Celjsko literarno društvo je v soboto in nedeljo, 22. in 23. septembra priredilo drugi Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti. Ob domačih literatih so bili tudi gostje iz tujine.

Glavni gost festivala je bil ugledni, mednarodno priznani pisatelj in literarni teoretik, prof. dr. Zoran Živković iz Beograda. Poleg njega je bil iz Srbije še pisatelj, urednik in prevajalec, Tihomir Jovanović Tika. Letos smo se odločili, da bodo kot gostje prisotni predvsem slovenski avtorji, saj gre za slovenski festival. Sodelovali so Maja Mlakar, Tanja Mencin, Aljoša Toplak in Andrej Ivanuša. V nedeljo se je pridružila še prevajalka Alenka Jovanovski, ki je nadomeščala obolelo Tatjano Jamnik (KUD Polica Dubova). Zaradi bolezni sta bila odsotna starosti slovenske ZF, Miha Remec in dr. Edo Rodošek. V soboto zjutraj je viroza v posteljo priklenila, poleg že omenjene Tatjane Jamnik , še Aleksandro Jelušič, soavtorico Ptujske trilogije, nadaljevanja Remčevega Mitrejinega kodra. Svojo poezijo iz Supernove je bral priznani slovenski pesnik, pisatelj, kantavtor Matej Kranjc.


Bojan Ekselenski, slovenski pisatelj iz Celja, in Tihomir Jovanović-Tika, srbski pisatelj iz Beograda, v celjski Antiki predstavljata revijo Supernova in zbirko zgodb Regia Fantastica 3. (foto Andy)

Festival se je začel delovno, v Knjigarni in antikvariatu Antika, kjer je, po kratkem uvodu, gost Tihomir Jovanović Tika predstavil regionalni literarni projekt Regia Fantastica in zadnjo knjigo v zbirki, Regia Fantastica 3 z objavo slovenskih avtorjev. V nadaljevanju sta bili prestavljeni zadnji dve številki Supernove, edine slovenske tiskane revije za fantazijsko književnost in nagrade supernova za dosežke na področju slovenskega ustvarjanja resne fantazijske književnosti. Nagrade so bile letos prvič podeljene na festivalu Meteorita na Jesenicah. Gre za skupni projekt KUD Police Dubove, Celjskega literarnega društva in festivala Meteorita. Na kratko so bile predstavljene tudi nove slovenske knjižne izdaje in sodelovanje med Aleksandro Jelušič in Miho Remcem pri nastajanju Ptujske trilogije. Slovenskih knjig je sorazmerno malo, a so vse kakovostnejše in takšen festival je priložnost za njihovo promocijo.

Pomemben del festivala je tudi mednarodni literarni natečaj. V novi Supernovi je tema številke Fantastična antična Celeia. Prišle so zgodbe iz treh držav, vse na svoj način na fantazijski način obravnavajo slavno antično zgodovino našega mesta.

Veliko je bilo tudi govora o regionalnem sodelovanju in večji kulturni izmenjavi na področju fantazijske književnosti, kjer je Celjsko literarno društvo postalo vodilno v slovenskem prostoru.

Osrednji festivalski dogodek se je odvijal v polni Celjski kulturnici, v soboto, 22. 9. ob 19h. Govornik je bil velik ljubitelj fantazijske literature, knjig in branja, predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan. V svojem govoru je govoril o knjigah in svojem donosu do fantazijske književnosti.

Pozdravili smo tudi g. Vlada Koželja iz MO Celje. Poudarili smo odlično skrb Celje za celjsko ljubiteljsko kulturo, saj brez njene odlične podpore ne bi v Celju imeli edinega takšnega vseslovenskega literarnega festivala, vpetega tudi v regionalno povezovanje sorodnih festivalov.

V nadaljevanju je sledil program uglednega tujega gosta, prof. dr. Zorana Živkovića, ki je predstavil zanimivo knjigo First Contact and Time Travel: Selected Essays and Short Stories (Prvi stik in potovanje skozi čas: Izbrani eseji in kratke zgodbe). Knjiga je pomembna zato, ker je prva knjiga založnika Springer, ki vsebuje tudi kratke zgodbe za ilustracijo esejev in s tem daje prozi pomembno težo pri esejističnem pisanju. Prebral je kratko zgodbo Astronom. V nadaljevanju je ekskluzivno za Fanfest prebral svoj prispevek za novembrsko številko ugledne literarne revije World Literature Today z naslovom What to read now – Rereading Demons and The Brothers Karamazov (Kaj naj beremo sedaj – preberite Dostojevskega: Besi in Bratje Karamazovi).

Večer smo zaključili z družabnim srečanjem.

Nedeljsko festivalsko dogajanje v Celjski kulturnici je bilo delovno, posvečeno izključno literarnemu stvarjanju.

Ob 10h smo izvedli delavnico Kako začeti (fantazijsko) zgodbo? Prof. Živković je na osnovi začetkov kar lepega števila prispelih zgodb poudaril pomen ekonomičnega pisanja, to je pisanja s čim manj nepotrebnih besed. Poudaril je pomen prenosa vizualne slike literarnega dogajanja v besede na kar najbolj učinkovit način. Priporočil nam je načine samoizobraževanja z branjem nekaterih znamenitih avtorjev, kot sta Dostojevski in Čehov. Na delavnici je sodelovalo okoli 20 članic in članov društva.

Zadnja festivalska tema je bila posvečena prevajanju. Alenka Jovanovski, prevajalka iz KUD Police Dubove, je skupaj s prof. Živkovićem osvetlila pomembne vidike prevajalskega procesa in nam dala čisto praktične napotke, kako začeti s pripravo prevoda svoje literature v tuj jezik.


Alenka Jovanovski, prevajalka iz KUD Police Dubove – Slovenija, prof. dr. Zoran Živković, ugledni, mednarodno priznani pisatelj ter literarni teoretik iz Beograda in Bojan Ekselenski, avtor avtentičnega slovenskega fantazijskega epa Vitezi & Čarovniki iz Celja.

Sledilo je še fotografiranje in zaključek festivala z mislijo, da se drugo leto znova snidemo in program nadaljujemo na točki, kjer smo letos zaključili.

Celjsko literarno društvo je postalo pomemben promotor zapostavljene fantazijske literature, ki ima veliko bralcev in jim s festivalom predstavljamo domače ustvarjanje. Dokaz pomena Celjskega literarnega društva se kaže v tem, da imamo vse več članstva izven Celja. Celje je s tem festivalom postalo slovenska prestolnica fantazijske literature. Za promocijo Celja skrbijo tudi festivalski literarni natečaji, saj so vezani na Celje. Letošnji natečaj za naslednji festival je Ulrik II Celjski je preživel. Natečaj je znova mednarodni z mednarodno žirijo.

Pripravil: Bojan Ekselenski

Mogoče vam bo všeč