Nekategorizirano

16. oktober – Svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar

Z anatomsko pravilno in zavestno vadbo lahko omilimo težave s hrbtenico Danes obeležujemo svetovni dan hrbteničnih bolezni in okvar, ki v Evropi sodijo med poglavitni vzrok odsotnosti z delovnega mesta. Nepravilnosti v hrbtenici in z njo povezane bolezni so najpogosteje posledica kronične mišične napetosti, oslabljenih mišic ter stresnega življenjskega stila. Težave lahko omilimo s pravilno vadbo in dihanjem, pri čemer posamezne okvare na hrbtenici zahtevajo individualen pristop.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so mišično-skeletna obolenja poglavitni vzrok smrtnosti in invalidnosti, pa tudi pomemben vzrok za odsotnost z dela, saj se v Evropi uvrščajo med najpogostejša z delom povezana obolenja. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja zaradi bolečin v hrbtu trpi skoraj četrtina delavcev v Evropski uniji, več kot petina pa zaradi bolečin v mišicah. Revmatična in mišično-skeletna obolenja se odražajo v več kot 150 različnih oblikah obolenj in sindromov, ki so pogosto povezana z bolečino. Na splošno jih lahko razdelimo v bolezni sklepov, telesno prizadetost, nepravilnosti v hrbtenici in stanja, ki so posledica travme.

Ob svetovnem dnevu hrbteničnih bolezni (https://www.worldspineday.org/) in okvar (16. oktober) ter svetovnem dnevu hoje (15. oktober) vam svetujemo, da spodbudite svoje zaposlene, da se bolj redno gibljejo, predvsem pa, da na delovnem mestu redno prekinjajo sedenje s kratkimi odmori!

Hoja nič ne stane a lahko preprečuje najstajanje hrbteničnih okvar in bolezni.

Mogoče vam bo všeč