Foto: Cinkarna Celje
GospodarstvoLokalnoSlovenijatehnologijazgodovina

150-letnica izredna priložnost za celovit trajnostni prehod Cinkarne Celje. Ob jubileju tudi razstava v Pelikanovi foto hiši

Cinkarna Celje je v prvem četrtletju leta ustvarila 50 milijonov evrov prihodkov od  prodaje, kar je za 25 odstotkov manj od primerljivega obdobja lani. Padec prodaje  je posledica manjše količine in nižje povprečne cene pigmenta titanovega dioksida.  Čisti dobiček je znašal 3,8 milijona evrov.

Podjetje je danes objavilo poročilo o poslovanju za obdobje januar – marec 2023. Poslovni  izid EBITDA je dosegel 7,9 milijonov evrov oziroma 16 odstotkov dosežene prodaje. Vodstvo  podjetja ocenjuje, da so rezultati, primerjalno glede na stanje v panogi, dobri in presegajo  napovedi za obdobje.

 

Aleš Skok , predsednik uprave Cinkarna Celje d.d. (foto: CC/Andraža Pušnik)

»Evropski trg bo, zaradi cenejšega uvoza s Kitajske in še vedno prisotnih neporabljenih  zalog, po napovedih oslabljen tudi v naslednjih kvartalih. Cinkarna kot manjša proizvajalka  v svetovnem merilu ne more narekovati cen, zato se bo osredotočala na razvoj proizvodov z  višjo dodano vrednostjo, optimiziranje proizvodnih stroškov, dograjevanje čistilnih naprav,  gradnjo sončnih elektrarn in uvajala druge ukrepe za energetsko vzdržnost,« je napovedal  predsednik Uprave Cinkarne Celje Aleš Skok.

Podjetje s svojimi razvojnimi projekti sledi ciljem trajnostnega razvoja

Z razvojno dejavnostjo podjetje sledi strategiji za petletno obdobje, ki temelji na celoviti  trajnostni prenovi družbe. »V proizvodnji nosilnega proizvoda pigmenta titanovega dioksida nadaljujemo z večletnim  razvojnim projektom celovitega ravnanja z vodami – na eni strani z intenzivnim  zmanjševanjem porabe vode, na drugi pa z načrtom čiščenja odpadne vode s Komunalne  čistilne naprave Tremerje, s katerim si želimo v prihodnosti popolnoma nadomestiti porabo  sveže vode iz reke Hudinje,« je načrte opisala članica Uprave – tehnična direktorica Nikolaja  Podgoršek Selič.

Nikolaja Podgoršek Selič, članica uprave/tehnična direktorica(foto: CC/Andraž Pušnik)

Cinkarna ob 150-letnici skozi Pelikanov objektiv

Podjetje sicer letos obeležuje 150 let delovanja, 50 let proizvodnje titanovega dioksida in 15  let natečajev za osnovne in srednje šole v regiji. Obeležili ga bodo z dvema dogodkoma, s  katerima želijo javnosti približati delo in pomen proizvodov za vsakdanje življenje v sodobnem svetu:

  • odprtje razstave do zdaj še ne objavljenih fotografij Josipa Pelikana z motivi Cinkarne, Pelikanov muzej (četrtek, 25. 5. 2023) ter z dnevom odprtih vrat na lokacijah v Celju in Mozirju (sobota, 10. 6. 2023 – v primeru slabega vremena 17. 6. 2023).

Glede na to da je Cinkarna  v preteklih 150 letih odločno vplivala in na vseh področjih življenja  dejansko določila neko smer v katero je kasneje šlo mesto in okolica si zares zasluži to razstavo.

Vane T. Costa

vir in foto: CC&VTC

Mogoče vam bo všeč