mednarodni dannaravaSlovenijaŠportV fokusu

15. OKTOBER – SVETOVNI DAN HOJE

Že od leta 1992 dalje, vsako leto obeležujemo dan hoje.

Hoja je za človeka najbolj naraven način gibanja. Je prijetna vadba in zavedamo se, da je gibanje izjemnega pomena za dobro počutje otrok in odraslih. Prav zato je pomembno, da jo začnemo gojiti že v otroških letih. Dostopna je vsakomur, v vseh letnih časih in ne zahteva dodatnih sredstev ali kakšne hude posebne opreme.

Zato pojdimo na sprehod… vsak dan…

V sklopu projekta Zdrav način življenja za vse, bomo v mesecu oktobru organizirali vodeno vadbo, ki vključuje ogrevanje in različne oblike gibanja v naravi, kot so pohodi in nordijsko hoja.

Pod vplivom koronavirusne bolezni (COVID-19) se še bolj zavedamo pomena zdravja in tudi pomena nemedicinskih vidikov zdravja, tega kar lahko za zdravje storimo sami in tega kako na naše zdravje vplivata naš način življenja in življenjsko okolje. Spomladi so bile v novicah zelo izpostavljene koristi odprtega prostora za zdravje, z jesenjo so nas dosegla opozorila o  pomenu gibanja za zdravje. Najprej so pešci in kolesarji zasedli prazne mestne ulice med pandemijo, zdaj velika mesta zožujejo vozne pasove in namenjajo vedno več prostora aktivni mobilnosti. Hoja je najbolj praktičen, poceni in široko dostopen način za redno telesno dejavnost in ohranjanje zdravja. Možnosti za to, da v svoje življenje vključimo več hoje, je veliko, hkrati pa nas družbeno in fizično okolje k hoji tudi dodatno spodbujata. Program Aktivno v šolo in zdravo mesto s podporo Ministrstva za zdravje spodbuja hojo v šolo in orje ledino pri načrtovanju hoji prijaznega bivalnega okolja.

mib

Mogoče vam bo všeč