EvropaKulturaVeč

Napeto vzdušje na Chopinovem tekmovanju v Varšavi

2. oktobra 2021 se je začelo največje pianistično tekmovanje v Varšavi. Med 87. najboljšimi pianisti na svetu, ki so se uvrstili v prvi krog, je tudi Aleksander Gadžijev.

Napeto vzdušje na Chopinovem tekmovanju v Varšavi

Tekmovanje se je začelo s slavnostnim koncertom petih prejšnjih zmagovalcev. Sledilo je pet dni, ko se je pomerilo 78 tekmovalcev, ki jih je izbrala žirija in devet tistih, ki so se kot tekmovalci prestižnih tekmovanj uvrstili avtomatično.

Žirijo sestavlja 17 uglednih osebnosti pianističnega sveta: Dmitri Alexeev, Sa Chen, Dang Thai Son, Akiko Ebi, Philippe Giusiano, Nelson Goerner, Adam Harasiewicz, Krzysztof Jabłoński, Kevin Kenner, Arthur Moreira-Lima, Janusz Olejniczak, Piotr Paleczny, Ewa Pobłocka, Katarzyna Popowa-Zydroń, John Rink, Wojciech Świtała in Dina Yoffe.

V drugi krog tekmovanja se je uvrstilo 45 tekmovalcev iz 14. držav, med njimi je bil tudi Aleksander Gadžijev. Včeraj so razglasili rezultate in naš (v tekmovanju se navaja kot Slovenija/Italija) tekmovalec je napredoval med 23 najboljših, ki prihajajo še iz Poljske, Japonske, Italije, Kanade, Rusije in Južne Koreje. Gadžijeve nastope s tekmovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Tekmovanje se nadaljuje jutri in bo trajalo do 16. oktobra, zjutraj ob 10.00 in popoldne ob 17.00. Pianisti bodo nastopili s 50-minutnim recitalom, ki vsebuje sonate, preludije in mazurke.

Tekmovanje lahko spremljate tudi v živo preko mobilne aplikacije (iOS and Android), spletne strani Chopin2020.pl (Multimedia tab), YouTubekanala Chopinovega inštituta (Chopin Institute).

vir: https://www.sigic.si/napeto-vzdusje-na-chopinovem-tekmovanju-v-varsavi.html

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa