Predstavitev Madžarske na 53. MOS-u Foto-MOS
Dogodki in prireditve

Zvedite več o Madžarski na enem mestu: »Na 53. MOS-u se kot država partnerica predstavlja Madžarska«

 

Idejo države partnerice na MOS-u vodi želja po partnerskem povezovanju med državama in izboljšanju gospodarskih odnosov, istočasno pa pomembno prispeva k utrditvi diplomatskih odnosov med državama. Častna gostja in država partnerica letošnjega mednarodnega sejma MOS je Madžarska. Tema madžarske udeležbe se osredotoča na predstavitev sodobne Madžarske, pri čemer nacionalni paviljon ponuja številne interaktivne atrakcije in spremljevalne dogodke ter programe, ki prikazujejo tradicionalno madžarsko kulturo. Obiskovalci lahko spoznajo ljudsko umetnost matyó, tradicionalno madžarsko ljudsko glasbo in ljudski ples, svetovno znano Rubikovo kocko, s pomočjo predstavitvene kuhinje in degustacije kakovostnih madžarskih vin pa se lahko seznanijo tudi z madžarsko gastronomijo.

Na sejmu se bodo predstavile vse vodilne industrijske panoge na Madžarskem. Udeležila se ga bodo madžarska podjetja, ki delujejo na področju živilske, strojne in avtomobilske, lahke, kreativne in modne ter kemijske industrije, na področju IT/IKT oz. na področju športne ekonomije.

Madžarski nacionalni paviljon, ki bo velik 525 kvadratnih metrov, bo namenjen predstavitvi različnih ministrstev in državnih uradov, organov v sestavi ministrstev, velikih podjetij, ki so prisotna v regiji, ter slovenske sekcije Madžarske gospodarske zbornice. Obiskovalci paviljona se bodo lahko seznanili z ljudsko umetnostjo madžarske skupnosti Matyó, s tradicionalno madžarsko ljudsko glasbo in ljudskim plesom, s svetovno znano Rubikovo kocko ter z madžarsko gastronomijo, in sicer si bodo v odprti kuhinji lahko ogledali, kako se pripravljajo madžarske jedi, poskušali pa bodo lahko tudi madžarska vina.

V nacionalnem paviljonu bodo ves čas sejma potekali tudi strokovni forumi, interaktivne prireditve, poleg tega pa bodo na ogled tudi razne športne atrakcije, na primer madžarska inovacija Teqball in hi-tech interaktivne športne instalacije, sestavljene iz več atraktivnih postaj. Na ta način se bo poleg madžarskih tradicij predstavila tudi sodobna Madžarska, Madžarska 21. stoletja.« je povedal veleposlanik Madžarske v Republiki Sloveniji Andor F. Dávid.

Prav tako se bodo v okviru MOS-a srečali visoki slovenski in madžarski funkcionarji, kar bo še dodatno okrepilo diplomatsko vez med državama. Med drugim je svojo prisotnost v okviru uradne otvoritve letošnjega MOS-a že potrdil predsednik vlade Janez Janša.

 Madžarska bo zainteresiranim ves čas prireditve nudila strokovne forume, poslovna srečanja, interaktivne programe in naslednje atrakcije.

István Pál Szalonna z bendom – madžarski ljudski glasbenik, dobitnik nagrade Ferenca Liszta, zaslužni umetnik, umetniški vodja Madžarskega državnega ljudskega ansambla. V preteklosti jih je v Angliji gostila tudi kraljeva družina. Po predstavi sta jim osebno čestitala valižanski princ Charles in nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher. Na mednarodnem sejmu MOS bodo nastopili s tradicionalno ljudsko glasbo in plesom ter plesno hišo.

Fricska – Najhitrejši folklorni plesalci na svetu si lastijo Guinnessov rekord za najhitrejši ritem z nogami in rokami. Plesna skupina je Madžarsko zastopala na številnih prestižnih dogodkih po vsem svetu: na poletnih olimpijskih igrah 2016, evropskem prvenstvu v nogometu v Parizu in zaključni prireditvi relija v Monte Carlu. Na mednarodnem sejmu MOS se bodo s sodobnim in hkrati tradicionalnim ljudskim plesom predstavili na slovesnem odprtju madžarske stojnice.

Bence Pálházi in njegov bend – Ansambel izvaja godalno ljudsko glasbo iz Karpatskega bazena. Nastopili so že na Madžarskem in v številnih evropskih državah, vključno z Nizozemsko, Belgijo, Francijo, Španijo, Italijo in Nemčijo. Njihov repertoar vključuje skoraj vse glasbene elemente Karpatskega bazena.

Teqball – Teqball je večkratno nagrajena madžarska inovacija, ki združuje elemente nogometa in namiznega tenisa. Šport temelji na inovativni napravi, ki spominja na ukrivljeno mizo za namizni tenis. Igro je razvila zelo ambiciozna ekipa, ki si prizadeva, da bi teqball uvrstili med uradne olimpijske športne panoge. Na dogodku bodo lahko obiskovalci, ob spremljavi profesionalnih igralcev, mizo teqball tudi preizkusili.

Sports for Fun – Šport za zabavo je visokotehnološka interaktivna proga z ovirami, sestavljena iz različnih atraktivnih postaj. Udeleženci lahko svoje spretnosti preizkusijo v različnih športnih panogah, s poudarkom na rokometu, pri čemer uporabljajo posebno sodobno opremo, zasnovano prav v ta namen. Obiskovalci lahko na različnih postajah vadijo elemente rokometa. Postaje so podprte in vizualizirane z najsodobnejšo merilno opremo, tako bo gibanje hkrati tudi digitalna izkušnja. Rezultati se beležijo na osebno prilagojen način, tako da lahko vsakdo ugotovi, v katerem segmentu je zmožen doseči nadpovprečne rezultate.

Dediščina Matyó – Najbolj znan motiv madžarske ljudske umetnosti, ki ga danes uporabljajo tudi svetovno znane modne znamke, je kalocsai. Opazimo jih na oblačilih voznikov dirkalnih avtomobilov in tudi filmskih zvezdnikov. Če bi svet poznal razliko med vezeninami matyó in kalocsai, bi morda za svoja oblačila raje izbral motive matyó. Vezenine z vzorcem matyó namreč temeljijo na veliko starejši motivni dediščini kot kalocsai, ki se je razvil na osnovi vnaprej narisanega vzorca za vezenje na kožuhovino v 19. stoletju. Na prireditvi bo predstavljena tradicionalna ljudska umetnost matyó, vključno s prikazom ljudskih noš, vezenja vrtnic matyó, rezanja polžjih testenin in petja značilnih ljudskih pesmi matyó.

Nastop Adrienn Bánhegyi, svetovne prvakinje v skakanju s kolebnico – Večkratna svetovna in evropska prvakinja v skakanju s kolebnico in članica skupine Cirque du Soleil, poleg tega pa je z njenim imenom povezanih tudi več svetovnih rekordov. Redno nastopa na velikih mednarodnih športnih in kulturnih prireditvah, med drugim na svetovno znanem karnevalu v Riu in številnih tekmah lige NBA.

Predstavitev in zlaganje Rubikove kocke – Na dogodku bodo obiskovalcem predstavili Rubikovo kocko, svetovno znano igro logike in spretnosti Ernőja Rubika. Na nacionalni stojnici bodo imeli obiskovalci priložnost, da se s pomočjo izvajalcev naučijo tehniko zlaganja kocke.

Pepper – The humanoid robot je robot, ki imitira človeka in njegova čustva. Tako lahko izboljša razpoloženje drugih. Lahko govori, posluša, obvlada telesno govorico, pleše in komunicira s strankami. Z njegovo pomočjo lahko podjetja ustvarjajo točno določeno vsebino, ki jo želijo prenesti do strank in ki bo zbudila pozornost tistih, ki jih želijo nagovarjati.

Prav tako se bodo v okviru MOS-a srečali visoki slovenski in madžarski funkcionarji, kar bo še dodatno okrepilo diplomatsko vez med državama. Med drugim je svojo prisotnost v  okviru uradne otvoritve letošnjega MOS-a že potrdil predsednik vlade, Janez Janša.

Še ena priložnost in dodatni   izziv da obiščete  53.  Mednarodni obrtni sejem in ga doživite od blizu.

Potešeni in zadovoljni boste šli od tam!

Vir v pomoč:  Celjski sejem

 

 

Mogoče vam bo všeč