Delovni posvet Vlade RS v Podčetrtku-foto KPV
Slovenija

Vlada Republike Slovenije je danes v Savinjski regiji: Po površini je Savinjska statistična regija je 4. največja regija v Sloveniji, po številu prebivalcev pa 3. največja regija v Sloveniji. Sestavlja jo 31 občin.

Statistična slika regije kaže naslednje: Naravni prirast v savinjski regiji se je od leta 1995 gibal zelo podobno kot naravni prirast za celotno Slovenijo. V letih od 2005 do 2016 je bil naravni prirast pozitiven, v zadnjih 4 letih pa negativen. Največje zaposlitveno središče je Celje, sledi Velenje. V Celje prihaja na delo 19.000 delovno aktivnih iz drugih občin Slovenije. Izrazito delovno aktivni občini sta poleg Celja še Nazarje in Zreče. V savinjski regiji je bilo v juniju 2021 skoraj 33.000 delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih. To je za skoraj 6 % več kot pred letom dni. V savinjski regiji je tudi 1.300 delovno aktivnih v dejavnosti rudarstvo. V savinjski regiji je bilo v 2020 zabeleženih približno 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar jo uvršča na 3. mesto med regijami. 77 % prenočitev so ustvarili domači turisti. V savinjski regiji je tudi približno 10.000 kmetijskih gospodarstev, ki obdelujejo skoraj 64.000 ha kmetijskih zemljišč. Savinjska regija ima 3. največjo površino kmetijskih zemljišč med vsemi regijami in 2. največje število kmetijskih gospodarstev. Povprečna mesečna neto plača tistih, ki so delali v savinjski regiji, je v 2020 znašala 1.105 EUR, kar je bilo približno 104 EUR manj od povprečja v celotni Sloveniji.

Člani vlade so se za začetek   sestali na delovnem posvetu v Podčetrtku, kjer je nekaj uvodnih besed spregovoril župan občine Podčetrtek Peter Misja. Župan je pohvalil vrsto projektov, ki v tem času potekajo v občini ter izpostavil, da ga izjemno veseli, da je današnji obisk vlade v občini prvi po letu 2007. Na posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področju obrambe, gospodarstva, izobraževanja, pravosodja, kulture, notranjih zadev, okolja in prostora. Izpostavljen je bil predvsem pomen zdraviliškega turizma v regiji ter projekti, ki se v regiji izvajajo v okviru kohezijskih sredstev.

V nadaljevanju bodo resorni ministri, državni sekretarji in sam premier obiskali pomembna okolja in subjekte, ki so gonilna sila razvoja v regiji na vseh področjih.

 

Vir v pomoč: GOV.SI

Foto: KPV

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija