Zunanje politični intermezzo in bratenja z nekdanjimi "brati". Robert Golob in Dimitar Kovačevski(foto: Flickr vlade R. Slovenije)
BalkanEvropaPolitikaSlovenijaZunanja politika

Zunanja politika: “V Sloveniji na obisku premier R.S. Makedonije, Dimitar Kovačevski. Dva popolna bleferja na zunanjepolitičnem parketu”.

Slovenski ekvivalent, v več ozirih in parametrih, Robert Golob, je danes gostil makedonskega enakovrednega sogovornika s katerim bi naj podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju. Deklaracija pač, na katero s oba dobro spoznata. Verjetno je v njej, ki je namenjen odstavek o časovnici  tega deklariranega okrepljenega sodelovanja.  Biser med evropskimi diplomati in premierji,  Robert Golob, je baje  makedonskemu kolegu zagotovil trdno podporo Slovenije na poti v EU in poudaril, da se pogajanja Severne Makedonije za članstvo ne smejo ustaviti. Upam samo,  da se mu ni zareklo o »rezerviranem«  slovenskem milijonu za tovrstne namene. Ker to rad dela in seveda  zlahka.

 

“V Sloveniji verjamemo, da je pot Severne Makedonije v EU eden pomembnih garantov stabilnosti na Zahodnem Balkanu,” je dejal Golob. Ne ve pa, da je sama sebi »garant« nestabilnosti  na taistem prostoru. Bojazen je, da je  pri snovanju in pripravi tega obiska imel prste  Samuel Žbogar, nekdanji  predstavnik EU  v Makedoniji in na Kosovu, ki je med tem postal tudi Kosovski zet.

 

Po besedah slovenskega premierja bo slovenska vlada Severno Makedonijo na poti v EU še naprej podpirala, vendar pa, kot je dodal, mora tudi EU prilagoditi celotni proces aktualnosti trenutka. “Ta proces mora biti zaključen čim prej,” je poudaril in dodal, da gre za zgodovinski trenutek za Severno Makedonijo.  Ne ve ali pa se dela neumnega, da je R.S. Makedonija sama sebi cokla zaradi notranjem družbenem kaosu, korupciji in mafijskega socializma, ki ga je izpopolnil  Zoran Zaev, predhodnik od Kovačevskega in političnega »drvarja«, predvsem lingvističnega analfabeta, kako za svoj jezik tako tudi za vse tuje. V državi kjer je politika strukturirana kot model nepotistične in koruptivne  delitve plena, ni šans za preskok. To naš premier podpira.

Izjave o trdni podpori na poti ki bo dolgo trajala. SLO pomaga RSM(foto: Flickr Vlade R. Slovenije

 

Kovačevski se je Sloveniji zahvalil za dosedanjo podporo na vseh ravneh, izpostavil pa je predvsem podporo Severni Makedoniji pri evroatlantskih integracijah. “Podpora Slovenije ni samo politična in deklarativna, ampak konkretna in praktična,” je dejal in izpostavil predvsem pomoč na ravni zakonodajnih in ustavnih prilagoditev evropskim zahtevam.  Makedonija bo tam do leta 2050 sprejemala prilagoditveno zakonodajo. Za vstop v »Srednjeazijsko alianso«.

 

Ob sogovornika sta tudi izpostavila pomembnost nadaljevanja rednega in intenzivnega političnega dialoga ter krepitve dvostranskega sodelovanja, predvsem na gospodarskem področju. Oba sta poudarila, da je Slovenija doslej za vse oblike pomoči Severni Makedoniji namenila že skoraj 40 milijonov evrov in da je med petimi največjimi vlagateljicami v tej balkanski državi.

Severna Makedonija, ki ima status kandidatke za članstvo v EU od leta 2005, je po letih čakanja julija lani začela pogajanja za vstop v unijo. Začetek pogajanj je več let blokirala Grčija, ki je zahtevala, da država spremeni ime, nato pa še Bolgarija, ki je blokado odpravila julija lani, potem ko so v Skopju pristali na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. Te zaveze bodo morale sicer makedonske oblasti še uresničiti. Ali se dobro prodati in izdati lastni narod.

 

Pred tem je podporo Severni Makedoniji na poti v EU med obiskom v Skopju oktobra lani izpostavila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Ta je ob tem izrazila prepričanje, da lahko država do leta 2030 postane polnopravna članica unije.

 

Makedonskega premierja bosta danes popoldne v Ljubljani sprejeli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica Fajon, obe znani zagovornici neuvrščenih in jedrnih držav izven Evrope.

Vane T. Costa

Vir: sta&vtc

Foto: Flickr Vlade R. Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan