Na štiri oči Logar-Zalkaliani foto-Tamino Petelinšek/STA
Evropapredsedovanje Svetu EU - SLO 2021Zunanja politika

Zunanja politika-Utrditev že do sedaj odličnega sodelovanja:«Minister dr. Logar na obisku gostil gruzijskega zunanjega ministra Zalkalianija«

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes gostil podpredsednika in ministra za zunanje zadeve Gruzije Davida Zalkalianija. V središču pogovorov je bila krepitev dvostranskega sodelovanja, sodelovanje Gruzije z EU in NATO ter gruzijska pričakovanja glede decembrskega vrha Vzhodnega partnerstva.

Gruzija je obmorska država v Vzhodni Evropi, ob severovzhodni obali Črnega morja. Ta nekdanja sovjetska republika na severu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan, na zahodu pa na Črno morje. Poleg Armenije je steber obrambe in ohranjanja  prvinskega krščanstva na teh prostorih. To velja posebej v luči nekako ponovno razvnetega in intenziviranega islama v okoliških državah. H Gruziji uradno spadata še avtonomni pokrajini Južna Osetija in Abhazija, vendar Tbilisi nima nadzora nad njima. Podobno napete razmere so tudi v tretji avtonomni pokrajini Adžariji, ki za enkrat še priznava oblast Tbilisija.

Minister dr. Logar je poudarjeno  izrazil podporo Slovenije ozemeljski celovitosti in suverenosti Gruzije ter njeni perspektivi za članstvo v evroatlantskih integracijah. Prav tako  je izrazil zadovoljstvo nad že izvedenimi reformami, ki jih zahteva obsežna pridružitvena agenda. Pri tem je posebej poudaril pomen vladavine prava in izvedbo pravosodne reforme kot ključni temi za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Gruzijo. Sogovornika sta izmenjala poglede glede vrha Vzhodnega partnerstva, ki bo decembra v Bruslju. Gruzijski sogovornik je predstavil varnostne razmere na Južnem Kavkazu in v širši regiji ter aktualne razmere v Južni Osetiji in Abhaziji. Pozdravil je vlogo opazovalne misije EU v Gruziji (EUMM), kamor bo Slovenija decembra ponovno napotila policista. Minister dr. Logar je seznanil ministra Zalkalianija s sklepi nedavnega vrha EU-Zahodni Balkan, ki je potekal na Brdu pri Kranju.

Novinarska konferenca obeh ministrov

 

Ministra sta pozdravila reden politični dialog med državama. Izrazila sta zadovoljstvo, da državi dobro sodelujeta na sektorskem področju, in se zavzela za krepitev sodelovanja, še posebej na področju gospodarstva in turizma.

Ob robu obiska je minister Zalkaliani odprl častni konzulat Gruzije v Portorožu, ki ga bo vodil častni konzul Andrej Malgaj.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: MZZ

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa