hranakulinarikaSlovenijaZdravje

Slovenci in pomanjkanje vitamina D

Ali ste vedeli, da glede na rezultate nacionalne raziskave Nutrihealth (2020) kar 80 odstotkom Slovencev med oktobrom in aprilom primanjkuje vitamina D?

Kot vsi vitamini ima tudi vitamin D pomembno vlogo za zdravje ljudi. Njegova osnovna naloga je uravnavanje presnove kalcija in fosforja, s tem pa vpliva na razvoj in obnovo kosti ter zob. Prav tako ima pomembno vlogo pri delovanju in ohranjanju mišičnih funkcij ter delovanju imunskega sistema.

Pri ljudeh, ki niso dovolj preskrbljeni z vitaminom D, lahko pride do zdravstvenih zapletov in razvoja bolezni, kot so večje tveganje za padce in zlome, razvoj rahitisa pri otrocih, razvoj osteoporoze v zrelih letih in večja občutljivost za okužbe.

Nedavne raziskave so pokazale tudi povezavo med hujšim potekom in slabšim izidom bolezni covid-19 ter pomanjkanjem vitamina D.

Vitamin D se od drugih hranil, ki jih pretežno zaužijemo s hrano, razlikuje po tem, da lahko nastaja v naši koži, pod vplivom ultravijoličnih žarkov B.

Primarni vir vitamina D je torej endogena sinteza ob primerni izpostavljenosti sončnim žarkom. V spomladanskih in poletnih mesecih za pokritje dnevnih potreb zadošča že 15-minutna zmerna izpostavljenost soncu.

V jesensko-zimskem času pa moč sončnih žarkov upade in sinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato ga moramo v telo vnesti na drugačen način.

vitamin d-2

Nekaj ga lahko zaužijemo s hrano. Dober vir vitamina D so predvsem ribje olje, jetra, meso, jajca in živila, obogatena z vitaminom D. Vendar zadosten vnos zelo težko dosežemo zgolj s prehrano, zato se od oktobra do aprila pogosto priporoča tudi dodatek vitamina D v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil.

Pred njihovo uporabo je priporočljiv pogovor z osebnim zdravnikom, kajti jemanje vitamina D v prevelikih količinah ima lahko resne in škodljive učinke na zdravje.

Avtorica: Nina Križnik

 

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/11103-slovenci-in-pomanjkanje-vitamina-d

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana