Gospodarstvoizobraževanje

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 15.10.2021

S prvo polovico oktobra smo vstopili v sezono objav poslovnih izidov podjetij za tretji letošnji kvartal. Za 500 podjetij z visoko tržno kapitalizacijo, ki so zajeta v ameriškem S&P500 indeksu se v agregatu pričakuje 15-odstotna rast prihodkov in 45-odstotna rast dobička.

Na izboljšano stanje in na nižje tveganje kaže tudi visok odmik rezervacij pri največji ameriški banki JPMorgan Chase in posledično več kot 23-odstotna rast dobička na delnico v medletni primerjavi. Globalno gospodarstvo raste, izboljšuje se stanje na trgih dela in napovedi za dobičke podjetij za tretji letošnji kvartal so optimistične.

Na Kitajskem se je začela sanacija podjetja Evergrande Group. Država nastanek finančnega sistemskega šoka preprečuje tako, da je podjetjem v državni in delni državni lasti naročila nakup delov prezadolženega gradbenega giganta. Ob tem pa bo država preko bank začela prebivalcem, predvsem mladim družinam, ponujati ugodnejše hipoteke z namenom, da podpre cene nepremičnin. Padec v cenah bi ogrozil zadolžene gradbince in banke, kar bi lahko povzročilo sistemski šok.

Veleprodajne cene so se v Nemčiji v medletni primerjavi povišale za 13,2 odstotka. Lahko pričakujemo, da se bo rast veleprodajnih cen do konca leta preselila na maloprodajne cene. V zadnjem času se je povišalo tveganje, da bi v 2022 bili priča stagflaciji. Cene energentov so se v Evropi drastično povišale, potrošniške cene v ZDA so na letni ravni višje za 5,4 odstotka, v območju evra za 3,4 odstotka. Torej, cenovni pritiski ostajajo na evrskem območju in se zaradi visokih cen energentov najverjetneje še ne bodo zelo hitro končali. Visoke cene plina dražijo pridelovanje gnojil, kar bo lahko podražilo hrano.

Postopoma prihajamo v obdobje rastočih donosnosti na dolžniške papirje, kar bo podražilo dolžniško financiranje podjetij. Z zvišanjem donosnosti na državne obveznice se vsem drugim vrednostnim papirjem na trgu zviša oportuniteti strošek, to pa jih poceni. Predvsem dražji sektorji na delniškem trgu, za katere v prihodnje pričakujemo visoke dobičke, kot je tehnološki sektor, bodo z rastočimi donosnostmi na obveznice mnogo bolj pod pritiskom kot bolj tradicionalni sektorji gospodarstva. Ob tem moramo sicer vedeti, da tehnološki sektor trenutno krepko pridobiva zaradi napredka, kar se tiče računalništva v oblaku. Nemško podjetje za programsko opremo SAP je v tretjem letošnjem kvartalu prihodke, ki izvirajo računalništva v oblaku povišalo za 20 odstotkov. Na dan objave te novice so delnice podjetja poskočile preko 5 odstotkov. Visoke rasti računalništva v oblaku so pričakovane še za nekaj prihodnjih let. Od tega bodo neposredno največ imela podjetja kot so Microsoft, Salesforce, SAP, AMZON, Google,…

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

vir: ilirika.si

Mogoče vam bo všeč