DS Stanislav Raščan v Estoniji
SlovenijaZunanja politika

Zunanja politika: Državni sekretar dr. Raščan danes v Talinu o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Estonijo

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v Talinu srečal z Märtom Volmerjem, podsekretarjem za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu Estonije. Nastopil je tudi na konferenci z naslovom “Male države v Varnostnem svetu Združenih narodov: Delovanje za mir in preprečevanje vojne.”

 

 

Državni sekretar dr. Raščan in podsekretar Volmer sta razpravljala o dvostranskih odnosih med Slovenijo in Estonijo, sodelovanju v okviru EU in Nata ter o aktualnih mednarodnih temah. Potrdila sta odlično sodelovanje med državama, ki delita številne podobne poglede, ter se zavzela za okrepitev sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva in pri oblikovanju politik EU. Unija mora postati bolj enotna in odporna na nove izzive in krize.

V razpravi o aktualnih mednarodnih temah sta sogovornika obsodila ruski vojaški napad na Ukrajino. Pri tem sta se strinjala, da vsakršna kršitev mednarodnega prava in grožnja suverenosti oziroma ozemeljski celovitosti druge države nima prostora v mednarodni pravni ureditvi.

Mednarodna konferenca: Male države v varnostnem svetu

Državni sekretar dr. Raščan je nastopil tudi na konferenci z naslovom “Male države v Varnostnem svetu Združenih narodov: Delovanje za mir in preprečevanje vojne”. V svojem nastopu na panelu o novih varnostnih grožnjah je poudaril pomen odločnega odzivanja Organizacije združenih narodov (OZN) tako na nove kot tudi na tradicionalne grožnje.

Državni sekretar dr. Raščan je izrazil pričakovanje, da bo Varnostni svet OZN usmeril več naporov k okrepitvi kibernetske varnosti in poudaril potrebo po pravno zavezujočem instrumentu na tem področju in večdeležniškem pristopu. Prav tako je pozval k ohranitvi zagona pri globalnem ukrepanju na področju podnebnih sprememb ter ponovil zavezanost Slovenije k naslavljanju skupnih izzivov in varnostnih groženj v okviru močnega, na pravilih temelječega, učinkovitega in vključujočega mednarodnega sistema z Združenimi narodi v središču.

vtc

Vir in foto: mzz

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija