Odprtje prenovljene stavbe na Gregorčičevi 6
LokalnoSlovenijaZdravje

Veseli dan za ZD Celje in uporabnike: «Odprtje prenovljene stavbe na Gregorčičevi 6«

Po celoviti prenovi je svoja vrata za povabljene goste kot za širšo javnost včeraj odprla nova pridobitev ZD Celje, stavba v Gregorčičevi ulici 6, ki jo je zasnoval arhitekt Borut Pregelj. Zdravstveni dom Celje se skupaj z Mestno občino Celje s prenovo na eni strani poklanja zgodovini stavbe, na drugi pa je to dragoceno darilo za ljudi iz cele celjske regije. Zdravstveni dom Celje je namreč največja regijska ustanova primarnega zdravstva, ki zagotavlja osnovno zdravstveno varstvo na primarni ravni 65.000 občanom iz Mestne občine Celje ter občin Dobrna, Vojnik in Štore.

Po celoviti prenovi stavbe, ki se je začela januarja leta 2020 in je potekala v izjemno zahtevnem času epidemije novega koronavirusa, je včeraj odprla vrata za povabljene goste na slavnostni otvoritvi kot tudi za širšo javnost – v popoldanskih urah je potekal dan odprtih vrat in vsem zainteresiranim so omogočili celovit ogled novih prostorov.

Objekt Gregorčičeva 6, kakršnega vidimo danes, so prenovili v dobrem sodelovanju z Mestno občino Celje. Skupna vrednost investicije, vključno z opremo, znaša 4,074 milijone evrov. Od tega je 67 odstotkov od celotne investicije zagotovil Zdravstveni dom Celje iz presežkov preteklih let, Mestna občina Celje je za prenovo zagotovila 1.236.000 evrov. Pred pričetkom investicije je Mestna občina Celje v objektu odkupila šest stanovanj in z ministrstvom za pravosodje izvedla menjavo poslovnih prostorov, za kar je namenila še 660.000 evrov.

Zdravstveni dom Celje je del dejavnosti preselil v sodobno opremljene prostore ter tako rešil dolgoletno prostorsko stisko. Ob otvoritvi je direktorica ZD Celje dejala: »Prenovljen objekt se nahaja v neposredni bližini obstoječe matične hiše in je v celoti prilagojen potrebam zdravstvenega doma. V Zdravstvenem domu Celje smo pred selitvijo skrbno pretehtali, katere dejavnosti bi preselili v nove prostore, da bo delo na obeh lokacijah potekalo koordinirano in da bodo uporabniki naših storitev ter zaposleni zadovoljni.« Zahvalila se je tudi Mestni občini Celje za posluh pri reševanju prostorske problematike ter vsem izvajalcem za kakovostno opravljeno delo ter dodala: »Zahvala gre tudi vsem zaposlenim v ZD Celje, za potrpežljivost kot tudi za pomoč in nasvete v času pred in med prenovo pa tudi za njihov angažma v času selitve. Nenazadnje se moram zahvaliti tudi vsem stanovalcem v okolici Gregorčičeve 6 za razumevanje in veliko mero potrpežljivosti v času prenove.«

ZD Celje je v stavbi v Gregorčičevi 6 pridobil kar 2.900 m2 dodatnih površin. Objekt ima štiri etaže: pritličje je namenjeno fiziatriji in fizioterapiji, prvo nadstropje centru za krepitev zdravja in razvojni ambulanti z vključenim centrom za zgodnjo obravnavo, drugo nadstropje centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov, v mansardi pa so urejeni prostori za potrebe uprave.

Strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček je izrazil veliko zadovoljstvo ob novi, težko pričakovani pridobitvi. »S prenovo smo rešili prostorsko stisko preseljenih delovnih enot in pridobili prostore za širitev ostalih. To je za nas zelo pomembno, saj se ZD Celje strokovno razvija in širi, čemur sledi tudi število zaposlenih. Ustrezni delovni prostori so pomembni tako za bolnike kot tudi za zaposlene – lepo, prijetno in dobro opremljeno delovno okolje je vsekakor pozitivna motivacija za vse, ki delujejo v njem. Trenutno v obnovljenih prostorih opravlja delo 75 zaposlenih.«

 

ZD Celje-Gregorčičeva 6 -foto MOC

Na slavnostnem odprtju je projekt prenove in pomen, ki ga ima prenovljena stavba za Celje in širšo regijo, predstavil tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot: »Projekt ni pomemben samo za Celje, ampak za celotno regijo, saj v veliki meri prispeva k še kakovostnejšemu izvajanju zdravstvenih in drugih storitev javnega zdravstvenega zavoda. Zdravstveni dom Celje, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Celje, namreč zagotavlja osnovno zdravstveno varstvo na primarni ravni 65.000 občanom iz Mestne občine Celje ter občin Dobrna, Vojnik in Štore. Specialistične in druge zdravstvene storitve nudi zavarovancem in samoplačnikom iz širše celjske regije. Za modro se je izkazala odločitev, da namesto gradnje prizidka obnovimo te prostore, ki so bili prazni in so nekoč že služili zdravstveni dejavnosti. Z obnovo smo ohranili stavbno dediščino in vrnili življenje v prazne prostore sredi mesta, kar je nenazadnje tudi eden izmed ciljev strategije razvoja starega mestnega jedra. Naj spomnim, da je bila ta zgradba, nekdanja Šemalova vojašnica, zgrajena leta 1887. Po 1. svetovni vojni je postala invalidski dom, med leti 1929 in 1931 pa so jo predelali v zdravstveni dom.«

Na slavnostni otvoritvi je gostom zaigrala celjska skupina LPS, zmagovalci letošnje Eme. Dogodka so se udeležil številni gostje, med njimi državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, župani vseh občin ustanoviteljic ZD Celje (Celje, Štore, Dobrna in Vojnik), člani sveta zavoda, direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic, direktorji nekaterih celjskih javnih zavodov, člani poslovnega kolegija in strokovnega sveta ZD Celje, člani kolegija zdravstvene nege ter zaposleni v ZD Celje.

Kor je bil včasih rek: Za uporabnike in zaposlene se lažje diha celo brez “bronhi” bonbonov

vtc

vir in foto:moc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno