hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaZdravje

ZPS – Tržni pregled veganskih, beljakovinskih in drugih novih različic sladoledov

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv test.

V zamrzovalnikih v trgovinah vsako leto najdemo nove različice sladoledov, denimo takšne, primerne za vegane, z manj kalorijami, z več beljakovinami in mnoge druge. Preverite, kaj smo ugotovili, ko smo pregledali njihove hranilne vrednosti in sestavine.

Za primerjavo oziroma kot običajni sladoled smo vzeli vaniljeve sladolede, ki smo jih na primerjalnem testu preverili lani poleti. Ti poleg mlečnih sestavin, mlečne in rastlinske maščobe vsebujejo še vodo, sladkor in/ali glukozno-fruktozni sirup, aditive ter različne sestavine in arome, ki dajo tipičen okus in videz vaniljevega sladoleda.

Sladoledi so energijsko bogata sladica in vaniljevi niso izjema. Energijske vrednosti se gibljejo od 156 pa kar do 270 kcal na 100 gramov izdelka. Posledično je velik razpon tudi pri vsebnosti maščobe, od 5 do 18 gramov na 100 gramov sladoleda. 100 gramov vaniljevega sladoleda vsebuje od 15 do 24 gramov sladkorja in od 1,6 do 4,2 grama beljakovin. Količina beljakovin je odvisna predvsem od količine mlečnih sestavin.

Veganski sladoledi

Sladoledi, ki so označeni kot “veganski” ali “nemlečni”, ne vsebujejo mleka in mlečnih sestavin. Osnova je kokosov, sojin ali ovseni pripravek in kokosova ali kakavova maščoba. Pogosto vsebujejo tudi druge manj običajne sestavine, kot so grahove beljakovine in tapiokin škrob.

trzni-pregled-sladoledi2022-2

Vsebnost sladkorja in maščobe je tako kot pri vaniljevih sladoledih odvisna od sestavin. Tisti, ki vsebujejo sladila, imajo lahko zelo malo sladkorja (zgolj 1 gram na 100 gramov izdelka). V različicah s čokolado je sladkorja precej več, vse do 30 gramov na 100 gramov izdelka. Maščobe je od 5 do 22 odstotkov.

Posledično je velik razpon tudi pri energijski vrednosti, od 159 kcal (sladila) do 345 kcal (čokoladni obliv) na 100 gramov izdelka. Tako po vsebnosti sladkorja kot maščobe in energijski vrednosti so nemlečni sladoledi primerljivi z mlečnimi različicami. Tudi po vsebnosti beljakovin ne zaostajajo bistveno (do 3,4 grame na 100 gramov).

Beljakovinski sladoledi in sladoledi z zmanjšano energijsko vrednostjo

Beljakovinski sladoledi so po sestavi mlečni sladoledi, ki so jim dodane sestavine za povečanje vsebnosti beljakovin. Običajno gre za dodatek mlečnih beljakovin ali jajčnega beljaka.

trzni-pregled-sladoledi2022-3

Pogosto jih tržijo kot različice z zmanjšano energijsko vrednostjo, zato del sladkorja v izdelku večinoma nadomestijo sladila. Vsebnost sladkorja je v primerjavi z vaniljevimi sladoledi precej manjša, do 8 gramov v 100 gramih izdelka. Manj je tudi maščobe, do 9 gramov v 100 gramih izdelka.

Posledično je nekoliko manjša tudi energijska vrednost, od 112 do 191 kcal na 100 gramov izdelka. Večjo energijsko vrednost imajo izdelki, ki vsebujejo več beljakovin, teh je lahko tudi do 11 odstotkov, kar je dvakrat več kot v vaniljevih sladoledih.

Zamrznjeni jogurti

Zamrznjen jogurt se je pred petdesetimi leti pojavil kot “bolj zdrava” alternativa običajnemu sladoledu, saj naj bi bil narejen iz jogurta, ki vsebuje mlečno-kislinske bakterije oziroma jogurtovo kulturo.

trzni-pregled-sladoledi2022-4

Osnova sladoleda je jogurt, zato naj bi imel manj maščobe in manjšo energijsko vrednost kot običajen sladoled iz smetane. A zamrznjeni jogurti, ki smo jih zasledili v trgovinah, običajno vsebujejo zgolj od 5 do 10 odstotkov jogurta ali jogurta v prahu, preostale sestavine so podobne kot v običajnem mlečnem sladoledu.

Glede na hranilno tabelo vsebujejo manj maščobe kot vaniljevi sladoledi, manj kot pet gramov v 100 gramih. Tudi energijska vrednost je manjša, od 146 do 161 kcal na 100 gramov izdelka. Vsebnost sladkorja in beljakovin je podobna kot pri vaniljevem sladoledu.

Sestavine, ki lahko nagajajo prebavi

sladoledi-prebava-1080px

Laktoza je naravno prisotni sladkor v mleku, zato jo najdemo v mlečnih sladoledih. Občutljivim ljudem lahko povzroča prebavne težave. V tem primeru so veganski sladoledi, ki ne vsebujejo mleka in mlečnih sestavin, dobra zamenjava. Posežete lahko tudi po mlečnih sladoledih z napisom »brez laktoze«, saj pri proizvodnji teh izdelkov laktozo z encimom laktaze razgradijo v glukozo in galaktozo.

Guar gumi je polisaharid in ga kot aditiv pogosto dodajajo sladoledom. Ima tehnološko vlogo stabilizatorja, saj upočasni rast ledenih kristalov, a ima lahko odvajalni učinek.

Inulin je topna vlaknina, ki jo dodajo nekaterim sladoledom za izboljšanje teksture in kot sladilo. Pogosteje ga najdemo v sladoledih z zmanjšano energijsko vrednostjo in v veganskih različicah. Pri bolj občutljivih ljudeh lahko povzroči pline in napihnjenost.

Polioli so sladkorni alkoholi, ki jih najdemo v sladoledih in poleg sladkorja vsebujejo sladila. Kot sladila se najpogosteje uporabljajo eritritol, maltitol, sorbitol in ksilitol. Če jih uživamo v prevelikih odmerkih, imajo odvajalni učinek.

Kakšen sladoled je najbolje izbrati?

Brezgrešnih sladic ni in so tudi pri sladoledih mit. Prav vse zamrznjene dobrote vsebujejo kar nekaj sladkorja in/ali maščobe. Njihove energijske vrednosti so bolj ali manj primerljive.

Kakšno kilokalorijo manj boste zaužili, če boste izbrali sladolede s sladili, a se bo to zagotovo poznalo na okusu. Po okusu in teksturi so od mlečnih drugačni tudi nemlečni sladoledi.

trzni-pregled-sladoledi2022-5

Če zaradi kakšnega koli razloga ne uživate izdelkov iz mleka, je veganski sladoled dobra zamenjava za mlečnega. Proteinski sladoledi lahko vsebujejo več beljakovin, a hkrati vsebujejo tudi veliko maščobe in sladkorja.

Če nimate posebnih prehranskih potreb po večjem vnosu beljakovin (na primer športniki), raje posezite po običajnih sladoledih.

Tudi vaš žep vam bo hvaležen, saj lahko liter vaniljevega sladoleda kupite že za manj kot 2 evra, medtem ko boste za liter najugodnejšega beljakovinskega sladoleda ali sladoleda z zmanjšano energijsko vrednostjo odšteli približno 11 evrov. Vsaj toliko boste odšteli tudi za liter veganskega sladoleda, medtem ko boste liter zamrznjenega jogurta dobili že za 5 evrov.

ZPS nasvet

Ne glede na to, kateri sladoled izberete, ga uživajte zmerno, v okviru uravnotežene prehrane.

Pri sladicah ni bližnjic, zato raje zaužijte sladoled, ki vam je všeč, in naredite kakšen kilometer več peš ali s kolesom.

Besedilo: Nika Kremić

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/kakovost-ivil/11439-trzni-pregled-veganskih-nizkokaloricnih-in-drugih-novih-razlicic-sladoledov

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana