hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaZdravje

Potrošnikov zoom Primerjalno ocenjevanje energijskih pijač

Energijske pijače so priljubljene predvsem med mladimi, njihova ponudba na trgovskih policah pa je zelo raznolika. Na voljo so v najrazličnejših okusih (ananas, kokos, borovnica …), najdemo jih vsepovsod, na prodajnih avtomatih, bencinskih črpalkah, športnih dogodkih … Za prodajo so dostopne prav vsem, tudi najmlajšim. Pa vemo kakšna je njihova sestava?

 

Podrobneje smo pregledali in primerjali sestavo, hranilno vrednost, trajnostni vidik in označbo 16 energijskih pijač osnovnega okusa, ki smo jih kupili v večjih ljubljanskih trgovinah. Ocenjevanje je pokazalo, da so:

  • 4 energijske pijače dobile oceno povprečno,
  • 9 jih je dobilo oceno pomanjkljivo,
  • 3 pa so dobile oceno nezadovoljivo.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja energijskih pijač

Energijske pijače, poleg tega, da so energijsko bogati izdelki, vsebujejo tudi precej kofeina, glukoronolaktona in sladkorja. Prav vsi izdelki vsebujejo tudi aditive, nekateri med njimi imajo določen ADI (angl. Acceptable daily intake), ki pove, kolikšen je še sprejemljiv dnevni vnos za posamezen aditiv.

Energijske pijače so sladkorna bomba

V vseh energijskih pijačah je dodan sladkor (včasih v obliki glukozno-fruktoznega sirupa), nekatere (Oshee, Monster, X-tense) pa ob tem vsebujejo še sladila Povprečna vsebnost sladkorja v preverjenih energijskih pijačah znaša 10,8 grama (g) sladkorja na 100 mililitrov (ml) izdelka. Največ sladkorja (15,3 g/100 ml) vsebuje izdelek Shark, kar je bil eden od razlogov, da je tudi pri ocenjevanju pristal na zadnjem mestu.

energijske pijace 2

Energijske pijače so pakirane v 250 ml oziroma 500 ml pločevinke, kar pomeni, da je vnos sladkorja in ostalih sestavin še toliko višji, če popijete celo pločevinko. Če zaužijete celoten izdelek z največ sladkorja, ki je na voljo v 250 ml pločevinki, v telo vnesete kar 38 gramov sladkorja (kar je skoraj 10 žličk sladkorja, če ena žlička predstavlja štiri grame sladkorja).

Aditivi v vseh izdelkih

Ni presenečenje, da prav vse izbrane energijske pijače vsebujejo aditive. V nekaterih izdelkih je tudi po pet skupin aditivov, te smo kaznovali pri oceni. Tudi tiste, ki vsebujejo aditive z določenim ADI (Acceptable Dietary Intake), smo kaznovali s slabšo oceno za vsebnost aditivov.

Med takšne aditive sodijo predvsem barvila (amonijev sulfitni karamel, amonijev karamel …), določena sladila (steviol glikozidi) in določeni konzervansi (sorbinska in benzojska kislina, kalijev sorbat in natrijev benzoat). Tako je 11 energijskih pijač za aditive prejelo oceno nezadovoljivo.

Je res potrebno, da imamo na trgovskih policah izdelek, ki je prepotoval pol sveta?

Pri oceni trajnosti smo največ pozornosti namenili oddaljenosti polnitve. Najslabšo oceno za trajnost sta dobila izdelka Shark in X-tense, katerih proizvodnja polnitve je oddaljena več kot 1200 km.

energijske pijace 3

Medtem ko X-tense izvira iz Francije, pa je polnilnica Sharka na Tajskem, kar pomeni, da je do naših trgovskih polic prepotoval več kot 11.000 kilometrov.

So označbe na energijskih pijačah ustrezne?

Na vseh pregledanih pijačah smo našli opozorila na zmerno/odgovorno uživanje.

Na nekaterih pločevinkah (QMTV UP!Oshee, S-Budget, X-tense, Kong strong, Typhoon) smo opazili še opozorilo, da se uživanje ne priporoča v kombinaciji z alkoholom ter med intenzivno športno aktivnostjo (S-Budget, X-tense, Kong strong), kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti jasno zapisano na vseh energijskih pijačah.

Zato so trije izdelki, ki imajo obe opozorili (S-BudgetX-tense in Kong strong), dobili oceno zelo dobro pri označbi.

Naš nasvet

Energijske pijače niso za vsakodnevno uživanje, zato naj bo pitje le teh izjema, ne pravilo. Vsekakor naj jih ne bi uživali otroci, mladostniki in nosečnice.

 

vir: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/166-primerjalno-ocenjevanje-energijskih-pijac

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana