Gospodarstvoosveščanje potrošnikovSlovenijatehnologijaV fokusu

ZPS – Previdno pri dvigih gotovine zunaj evroobmočja

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv in aktualen članek.

 

Pritožb potrošnikov, ki so neprijetno presenečeni nad višino nadomestil za dvige gotovine v tujini, je vsako leto več. Čeprav na težave redno opozarjamo in vam posredujemo informacije, kako dvige opraviti čim bolj ugodno, so lastniki bankomatov vedno korak pred nami.

Spreminjajo izbire na ekranih, jih oblikujejo nerazumljivo in celo zavajajoče. Zato upoštevajte navodila in si vzemite čas tako za izbiro bankomata kot za sam dvig in pozorno preberite vse, kar piše na zaslonu.

favicon Preberite več: Hrvaška s 1.1.2023 prevzema evro – kaj to pomeni za dopustnike?

Kateri stroški vas lahko doletijo pri dvigu gotovine na bankomatu?

Nadomestilo vaše banke, ki ga običajno plačate, kadar dvigujete na bankomatih tujih bank

Nadomestila so najnižja, kadar dvigujete denar z debetno kartico znotraj evroobmočja, zunaj njega so višja. Najvišja so za dvige s karticami z odloženim plačilom (kreditne kartice), ne glede na to, kje dvig opravite. Preverite nadomestila vaše banke za različne tipe kartic.

Nadomestilo, ki ga lahko zaračuna lastnik bankomata

Tudi če imate v svojem bančnem paketu neomejeno število dvigov, vam jih lahko zaračuna lastnik bankomata – na to vaša banka oziroma izdajatelj kartice nimata vpliva. O tem morate biti obveščeni pred dvigom in ga lahko prekinete. Tovrstna nadomestila zaračunavajo lastniki bankomatov pri nas in v tujini, lahko so zelo visoka, tudi deset evrov ali več, zato previdno.

previdno pri dvigu gotovine bankomat izven euro3

Pretvorba valut

Kadar dvigujete denar v valuti, ki ni evro, je treba zneske pretvoriti iz ene valute v drugo. Ni vseeno, kakšen tečaj se pri tem uporabi. Izberite eno od naslednjih možnosti:

  • lokalna valuta,
  • brez konverzije,
  • konverzija vaše banke in ne lastnika bankomata.

Lastniki bankomatov otežujejo izbiro na zaslonih, da bi uporabnik – pomotoma – izbral njihov menjalni tečaj, ki je praviloma manj ugoden.

Ne izbirajte na pamet, temveč z misljio, da želite pri pretvorbi izbrati tečaj izdajatelja vaše kartice in ne lastnika bankomata.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorPozor! Možnost izbire pretvorbe valut vam lahko ponudi tudi prodajalec na POS-terminalu, ko plačujete s kartico. Pravila so enaka kot pri dvigu na bankomatu: izberite lokalno valuto, brez konverzije oziroma s konverzijo vaše banke.

ZPS nasvet

Denar dvigujte z debetno kartico

Denar dvigujte z debetno kartico in ne s kartico z odloženim plačilom (kreditno kartico).

Bodite pozorni na vse, kar piše na zaslonu bankomata

Dvig opravite zbrano in ne hitite, preberite celotno besedilo in se za dvig odločite le, če res razumete, kaj določena izbira pomeni.

Izognite se bankomatom, ki zaračunavajo dodatno provizijo

Pomagajte si z Google zemljevidi, ki pokažejo lokacije bankomatov. Dodatno provizijo boste v tujini oziroma s tujimi karticami plačali na bankomatih Euronet, a je takih bankomatov vedno več – tudi tistih v lasti bank.

Pozor v državah zunaj evroobmočja!

V državah zunaj evroobmočja bodite še bolj pozorni, saj ste lahko z napačno izbiro menjalnega tečaja oškodovani. Vedno izberite lokalno valuto, dvig/plačilo brez konverzije oziroma izberite tečaj vaše banke.

Pri sebi imejte tudi nekaj gotovine

S seboj vzemite nekaj gotovine za prve nakupe, taksi in podobno.

Avtorica: Alina Meško

 

vir: https://www.zps.si/osebne-finance-sp-1406526635/osebni-rauni/11418-previdno-pri-dvigih-gotovine-zunaj-evroobmocja

 

Mogoče vam bo všeč