Tadej Pogačar zmagovalec 3 etape in nov vodilni na dirki Po Sloveniji(foto Sportida)
Dogodki in prireditveEvropaLokalnoSlovenijaŠportTurizem

Pa ga imamo: Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 3. etape dirke Po Sloveniji in tudi novi vodilni.

Tadej je naredil odločilni napad na vzponu proti Staremu gradu Celje ter prečkal ciljno črto z 11 sekundami prednosti pred ekipnim sotekmovalcem Rafalom Majko.

Start v Žalcu ob 11:15

Že dopoldne v Žalcu je kazal(Tadej Pogačar) prepričanost da bo danes nekaj dobrega, odličnega zanj in za nas. In res je tako. Ob čudovitih ljudeh, čudoviti kulisi na startu in ob trasi je bilo vse strojeno da bi lahko slavili.  Ponavlja se razplet iz leta 2021, tudi danes je Tadej Pogačar napadal na vzponu na Svetino (721 m) in svojo moč potrdil na dva kilometra dolgem ciljnem vzponu do Starega gradu Celje. Rafal Majka,  zmagovalec prve etape,  je bil z njim na vzponu na Svetinu, dvojico pa je na ravnini do Celja ujel Nicola Conci (Alpecin-Fenix) in trojica je skupaj krenila skozi mesto in proti odločilnemu vzponu. Napadu Tadeja na zadnjem vzponu dvojica ni mogla slediti in Slovenec je drugič zapored slavil v Celju.  Celje mu leži, mi pa se veselimo skupaj z njim. Ekipa UAE Team Emirates je  skroraj ves čas imela etapo pod nadzorom, čeprav sta Mikkel Bjerg & Vegard Stake Laengen dirko zapustila zaradi koronavirusa, Rui Filipe Alves Oliveira pa je padel, a nadaljeval z vožnjo. Situacijo je začinila nevihta v Celju, zaradi česar so bile ceste spolzke.

Na celjski ulica(Prešernova ulica-center mesta)

Tadej Pogačar po zmagi v Celju: »Z Rafo sva se odliočila, da bova skupaj na vzponu na Svetino in bila sva dovolj močna, da sva naredila razliko. Spust je bil zelo drseč in nisva želela tvegati. Pred etapo sem dejal, da je bolje iti na polno na vzponu, kot pa iti na polno na spustu, tako da je vse uravnoteži. Vzpon poznam že od prej in vedel sem, da bo stvari težko nadzirati. Conci iz ekipe Alpecin-Fenix naju je ujel na dnu in vedela sva, da bova morala biti boljša na zadnjem vzponu. Zaključek je težak, vendar sem vesel da se je razpletel, kot se je.«

Tadej Pogačar-celjski vitez (Foto MOC)

Tadej je potrdil, da je šel na polno in zagotovo bo storil enako tudi jutri na najtežji etapi dirke. Zdaj je novi vodilni in bo jutri nosil zeleno majico.

Takoj po startu v Žalcu

Majka in Conci sta osvojila drugo in tretje mesto. Četrti je bil kar malce presenetljivo osvojil Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco), ki je dobil šprint skupine petih zasledovalcev. Luka Mezgec: »Danes sem vozil povsem brez pritiska, želel sem narediti samo en dober trening pred Dirko po Franciji. Vedel sem, da je vzpon na Svetino zelo zahteven in sem se ga lotil z glavo, na koncu je malo zmanjkalo za tisto mojo prvo skupino. Vendar sem na spustu nadoknadil in ujel ostale kolesarje. Imam dober občutek za vožnjo navzdol, trener Bojan Ropret me je te prvine dobro naučil, tudi sam je bil vrhunski spustaš. Če nimaš navgor, je fino da lahko navzdol nadoknadiš. Na koncu pa šprint in na srečo je v nogah ostalo dovolj za to visoko uvrstitev.«

Novi stari vitez Starega gradu Celje – prvi kolesar sveta Tadej Pogačar. Na odru za zmagovalce mu je prvi čestital župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Tadej Pogačar pa je tudi prejel pravega celjskega viteza, priznanje našega mesta.

 

Samo še češnja na torti je potrebna. Da poleg današnje zmage Tadeja Pogačarja na Celjskem  gradu še priznanje za naj gostitelja. Držimo pesti za oboje, za »Pogija« prvo mesto v skupni razvrstitvi  ter za Celje kot naj gostitelja.

 

Vane T. Costa

vir: tourofslovenia&vtc

 

Mogoče vam bo všeč