Nekategorizirano

» Zoran Zaev in njegov diplomatski blef na mednarodni sceni- čakanje v prazni čakalnici brez voznega reda«

Dogajanja v nekoč najbolj južni jugoslovanski Republiki Makedoniji, ki je po dogovoru iz Prespe (Prespanskega jezera), ki je bil  podpisan junija 2018, je  februarja 2019 izvedla  geografski »salto mortale«  ter  se kar naenkrat preimenovala  v  Severno Makedonijo po uveljavitvi politične odločitve dveh  skoraj nelegitimnih (edem manj drugi bolj)predsednikov  vlad Makedonije in Grčije  z nelegitimnimi sredstvi in nestrinjanjem njihovih državljanov, še lep čas ne bo zaprto poglavje. Samo nekaj navzven všečnih potez so naredili. Všečne poteze ki pa nobenemu niso bile všeč.

Kaj je sledilo?  Blef ali prazna poteza brez nikakršnega učinka, ali vožnja  v prazno  ter stopicanje  na mestu in pozibavanje politično dezorientirane barke  oziroma Vlade Zorana Zaeva, ki  pa sploh barke  oz.  Vlade ne zna voditi ali krmariti.  Po njegovem  bolj  obvlada krmiljenje  srednje politično-gospodarske barkače,  ki seže od njegovega Murtina do Strumice pa od časa do časa  celo do Skopja. Toliko botrov in prisklednikov oziroma se je vključilo  oziroma prilezlo na to barkačo  da je ni več  obvladoval. Prihajali so paše in še novi  potniki(beri paraziti). Razni Bailey-ji so se zažrli in skoraj požrli Zaeva z namenom da njihovim botrom priskrbi novo vlado in seveda posle in vlaganja. Puč v obliki menjave uspešne Vlade Nikole Gruevskega za skorumpirane falange in male mednarodne ribe v korupcijskih vodah globalnih razmer  z imenom Zoran Zaev &klan  je bila inavgurirana.

Zaev je letal iz enega konca Evrope na drugega da bi prepričal  pomembne »playerje«  za vabilo za začetek pogovorov o pridružitvi k NATO aliansi in Evropske unije. Celo obiskal je vrh v Berlinu, kjer je utegnil predstaviti »napredek« na mnogih področjih, ki jih »zahteva« Evropa. Najbolj bistvenih pa ne. Korupcija, klientelizem, pravosodna reforma. Vse je ostalo pri hlinjenju da so v »špilu«. Zaevu je uspelo celo obiskati Slovenijo v na podlagi in v  obliki povabila  nekega mednarodnega  inštituta, ki je bolj relikvija rajnke yuge, kjer se ukvarjajo z balkanskimi študijami, ki mu predseduje balkanski doktor znanosti Zijad Bečirović. Sprejel ga je,  v slogu če je že tukaj, Marjan Šarec, predsednik vlade republike Slovenije, po politični filozofiji levosučnež, po dojemanju pa približno enako kar se tiče podložnosti lobijev, pa tudi po primitivizmu glede vladanja.  Tukaj so seveda Slovenski visoki predstavniki  večkrat poudarili, da EU ne sme pustiti Severne Makedonije na cedilu in da bi ji morala na vrhu, ki bo 20. in 21. junija, sporočiti datum za začetek pristopnih pogajanj. To upa tudi premier Zoran Zaev, ki je  povedal, da se zavedajo, da je članstvu v EU oddaljen cilj, pričakujejo pa, da bodo dobili priložnost oziroma povabilo.

In ali ga bodo?

Ne bo povabila. Ne junija  in ne septembra. Letošnje leto zagotovo  ne . To je vedel tudi sam Zaev. Odigral je zainteresiranost  Evrope za napredek, prinesel pa ni nič otipljivega. Sedaj sledi faza njegove zaigrane faze užaljenosti v smeri Evrope. Dejansko si pa podaljšuje obdobje za lov v kalnem klana Zaev po zelo znani  korupcijski formuli pol za posel pol za Viceta(njegovega brata) ali 1/2 posel +1/2 ViceZaev. Kot mi  je  danes prišepnil dober poznavalec  Makedonske politične scene in načina razmišljanja Zorana Zaeva, bo v naslednjem obdobju oziroma v nekaj tednih  igral na karto nevarnosti padca njegove Vlade zaradi preloženega  oziroma sploh nedorečenega začetka predpristopnih pogajanj za R.S. Makedonijo. Realno pa je toliko  involviran v »roparskem« pohodu na lastno državo, da si še ne more »privoščiti« pauzo v izkoriščanju in izčrpavanju gospodarstva in usmerjanja kreditov in gospodarskih spodbud na lastni mlin(pa tudi na bratov). Kozmetične spremembe v vladi in v stranki s pomočjo katere vlada,  ki bodo sledile so že dolgo načrtovane in so bolj farsa navzven, dejansko pa dela na legalizaciji  uspešno opravljenega izčrpavanja Makedonije. Oblast je preveč lepljiva za njegove tatinske prste. Makedonija pa se pogreza sama vase. In se še bo v prihodnje tudi po zaslugi Zaeva.

Makedonija  ni njegova intimna opcija!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč