Nekategorizirano

ZNP obsoja pritiske kabineta predsednika vlade Marjana Šarca na portal Požareport in oddajo Faktor

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojamo pritiske na spletni portal Požareport in oddajo Faktor, ki jih preko povezanih ljudi v državnih podjetjih in medijih več kot očitno izvaja kabinet predsednika vlada. Potem ko je Požareport razkril nekatere povezave državnega sekretarja Damirja Črnčeca s podjetjem Westinghouse, se je namreč začela orkestrirana gonja zoper portal in njegovega lastnika Bojana Požarja. Posebej skrbi to, da so se v napade vključili mediji, ki so v posredni ali neposredni lasti države ali pa ima vladajoča politika prevladujoč vpliv na imenovanje njihovega vodstva. Slednje kaže, da politika očitno ohranja svoj vpliv v medijih, kar je vidika novinarske svobode in neodvisnosti medijev nesprejemljivo.

Portal Požareport je tudi poročal, da mu nova članica uprave Telekoma Vida Žurga posredno grozi, da bo Telekom prenehal oglaševati na portalu in v oddaji Faktor, če bosta še naprej poročala o njej. Če slednje drži, je to škandalozno. O tem, kje bo oglaševal Telekom, lahko odloča le pristojna marketinška služba Telekoma. Poleg tega bi šlo v tem primeru za očitno zlorabo položaja članice uprave Telekoma za osebne interese. Posebej problematično je, da je Žurgova tako ali drugače povezana z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Damirjem Črnčecem, pri čemer se tudi tu ni mogoče znebiti vtisa, da gre za njegovo maščevanje portalu, ker je ta razkril njegove povezave z družbo Westinghouse.

Pri vsem skupaj gre več kot očitno za poskus pritiska na državna podjetja, naj ne oglašujejo v “neprimernih” medijih. S tem se očitno uresničuje navodilo predsednika vlade, ki ga je pred časom dal podjetjem v večinski državni lasti, da naj prenehajo z oglaševanjem v “neprimernih” medijih.

Upravni odbor ZNP, 30. 9. 2019

Mogoče vam bo všeč