Nekategorizirano

“Zlati” Beethoven je prispel na Dunaj

Ob praznovanju Beethovenovega 250. rojstnega dne tega slavnega skladatelja je na Dunaj iz Bonna prispel zlati Beethovenov kip, ki ga je prevzel dunajski župan Michael Ludwig in napovedal praznovanje Beethovnovega rojstnega dne 16. decembra.

Kip je imel zaradi pandemije koronavirusa nenavadno pot do avstrijske prestolnice. Sto sodelavcev skupine DHL nemške pošte ga je s kolesi prevažalo iz Bonna v Passau, od koder ga je avstrijska pošta DHL prevzela in dostavila na Dunaj. Za to potovanje so se prijavili uslužbenci nemške pošte, ki so ljubitelji kolesarjenja. Prvotno je bilo predvideno, da bo v štafeti 20 kolesarjev v 11 etapah prečkalo 1000 kilometrov dolgo pot Bonn-Dunaj.

Kip je 21. septembra dobil častno mesto v muzeju Beethoven na Dunaju.

Muzej, velik 250 kvadratnih metrov, vključuje zbirko rokopisov, instrumentov in klavirja, na katerih je igral Beethoven, nekaj njegovih doprsnih kipov, knjige, fotografije, pohištvo, umetniške slike, izvirna pisma, pogovorni zvezek, s katerim je komuniciral, ko je popolnoma izgubil sluh… “Heiligenstadtska oporoka” in drugi predmeti, ki mu pripadajo.

Mogoče vam bo všeč