izobraževanjekolumnaSlovenijaŽivljenje

Živeti delovno srečo – Povezani skupaj v 2022

Danes je zadnji dan leta 2021. Leta, ki je v mnogih med nami pustilo pečat. Odpeljalo nas je v smeri, za katere nismo vedeli, da obstajajo, pošteno je razširilo naše cone udobja in posledično smo začeli razmišljati drugače.

Nedvomno nas čaka še eno leto preizkušenj. Verjamem, da se bodo zdravstvene razmere v veliki meri uredile, ostale pa bodo posledice – kako se ljudje počutimo, kako močni in srečni smo in kakšni so naši odnosi.

V letu, ki prihaja, bodo prav slednji potrebovali posebno pozornost. Prvo mesto vsekakor pripada odnosu s samim seboj. Sledijo odnosi z družino, s sodelavci, s prijatelji, s sosedi, s prodajalci v trgovini, z natakarji, s tistimi, ki nam na vhodu v trgovski center pogledajo, ali izpolnjujemo PCT pogoj in številnimi drugimi. Da bomo popravili, kar se je zgodilo v teh nenavadnih časih, da okrepimo naše vezi, da si pomagamo, si stojimo ob strani, se napolnimo s pozitivno energijo, da gremo skupaj naprej. Skupaj nam bo namreč lažje.

Zanimive so napovedi Svetovnega gospodarskega foruma, ki pravijo, da bomo v prihodnjih letih zabeležili izjemno visok porast zaposlitev na področju skrbi za ljudi; za starejše, otroke, v zdravstvu, pri osebnem razvoju, terapevtskem delu, skrbi za dobro počutje in duševno zdravje zaposlenih. In kot kažejo napovedi bi naj coaching industrija, ki na globalni ravni že sedaj dosega nekaj milijardno vrednost, v naslednjih letih dosegla zavidljive razsežnosti. Takšne zaposlitve potrebujejo ljudi, ki so med drugim čustveno inteligentni, ki znajo komunicirati, ki so srečni v življenju in se znajo ponovno zavihteti na konja, ko je potrebno; včasih tudi že med gibanjem.

https://unsplash.com/photos/ktPKyUs3Qjs

 

Vemo, da ljudje že tisočletja živimo v plemenih. Skupaj smo pametnejši, sposobnejši in bolje delamo, komuniciramo in smo prijazni. Koronsko obdobje pa je močno omajalo naše plemenske korenine. Zaradi dejanske osebne oddaljenosti in zapiranja življenja se je povezanost med ljudmi občutno znižala. Prav odnosi pa so tisti, ki krojijo našo srečo v največji meri. In v takšnih razmerah potrebujejo veliko več vlaganj. Zato še toliko bolj potrebujemo povezovanje. In zdi se, da bo to beseda leta, ki nam že nestrpno trka na vrata.

Ljudje, ki stvari počnemo skupaj, smo večinoma bolj srečni kot tisti, ki delajo sami. Ko drug drugemu ponudimo ramo, na katero se lahko naslonimo, uho, ki prisluhne zgodbam, si podarimo popolno pozornost, smo drug drugemu darilo. Učimo se drug od drugega in si bogatimo življenja. Vsak od nas ima svoje poslanstvo do drugih, tako pač deluje to naše vesolje.

 

Arhiv: Paleta znanj

 

Leto zaključujem na prijeten način, s pisanjem te kolumne in potem se prepustim miru. Srečna sem, da sodim med tiste ki so, kljub kaosu, leto bolj ali manj preživeli na pozitivni strani življenja. Tudi med viharji, ki jih je bilo kar nekaj. Pa vendar čutim, da vse skupaj nekako najeda mojo trdno osnovo. Zato se moram ustaviti, zadihati, si nabrati energijo, se razjokati, nasmejati, sprostiti, naplesati, znoreti, kar bo pač potrebno. Z družino. Z dobrodošlico prvemu sončnemu vzhodu v novem letu. In s skupino tistih, ki želijo več sreče v življenju. Tudi letos bomo namreč 100 dni skupaj trenirali srečo. Pridružite se nam v Facebook skupini 100 srečnih dni v 2022, kjer bomo za svojo srečo namensko skrbeli vsak dan, tja do aprila. Ker ko nečemu namenjaš pozornost raste in se širi.

Naj bo novoletna zaobljuba številka 1, da se naučimo biti srečni in da smo srečni.

Povezava do FB strani https://www.facebook.com/groups/100srecnihdni2022

 

Arhiv: Paleta znanj

 

Avtorica prispevka: Petra Božič Blagajac, ambasadorka delovne sreče, Paleta znanj

*******************************************************************************

Petra Božič Blagajac in Maja Lončar sva svetovalki za soustvarjanje pozitivnih organizacijskih kultur in prvi mednarodno certificirani managerki delovne sreče v Sloveniji. Programe nadgradnje organizacijskih kultur in izobraževanja izvajava na osnovi najinih več kot 20-letnih izkušenj s področja komuniciranja, upravljanja rasti in razvoja ljudi ter organizacij. Sva članici globalne mreže za delovno srečo Woohoo Unlimited in ustanoviteljici slovenske Akademije za managerje delovne sreče. Sva tudi so-ustvarjalki in govorki na Global Online Happiness at Work Summit, gostujoči predavateljici na DOBA Fakulteti, Fakulteti za komercialne in poslovne vede, na Culture Management Academy v Beogradu in poljski ter mednarodni Akademiji za managerje delovne sreče. Prav tako sva avtorici številnih strokovnih člankov.

V Paleti znanj verjamemo, da lahko samo podjetja, ki so usmerjena na človeka, trajnostno uspevajo, se razvijajo in rastejo ter da so posledično bolj produktivna in uspešnejša. Naše poslanstvo je, da dvigujemo zavedanje o pomenu in koristih delovne sreče ter soustvarjamo srečne in pozitivne organizacijske kulture. To dosegamo s tem, da usmerjeno in strateško podpiramo zaposlovalce in zaposlene pri ustvarjanju srečnih in spodbudnih delovnih okolij; s povezovanjem raznolikega znanja s področij managementa, upravljanja človeškega kapitala, komuniciranja, mentoriranja in izobraževanja na delavnicah, predavanjih in v celostnih programih nadgradnje organizacijske kulture.

Več o nas lahko izveste na naši spletni strani, na Facebook strani, LinkedIn ter Instagram profilu.

Kontakt:

e-naslov: [email protected]

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč