Zelenski o mirovnem načrtu(Foto: unian, izrez zaslona)
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuvojna območja

Zelenski o pogajanjih z Rusko federacijo in o načrtu za konec vojne

Po besedah ukrajinskega predsednika bi naj bil plan  izdelan do konca leta.  Vladimir Zelenski je poudaril, da se bo Ukrajina odločila, kdaj se bodo začela pogajanja z agresorsko državo – Rusko federacijo. Kot poroča dopisnik UNIAN, je to izjavil na skupni novinarski konferenci s predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar v Kijevu.

 

“Seveda bo odločila Ukrajina, a če bi bilo vse odvisno samo od Ukrajine, vojne žal ne bi bilo, okupator je Rusija, in zaenkrat je ne želi končati”. Pri tem je Zelenski  opozoril, da je Ukrajina prevzela pobudo in izbrala diplomatsko pot, ker je žrtev vojne.

 

Mirovni vrh je mimo. Zdaj delamo na treh podrobnih načrtih: energija, prehranska varnost in izmenjave (zaporniki in vračanje otrok – UNIAN) in prepričan sem, da bomo rešili ta vprašanja. Vsaj natančen načrt bomo pripravili. Kmalu bo. Razvili in pripravili bomo tudi vse druge točke Formule miru, ki bodo na mizi pred vsemi našimi partnerji,« je poudaril Zelenski.

 

Načrt za konec vojne v Ukrajini

Poudaril je, da je zelo pomembno, da Ukrajina pokaže načrt za končanje vojne, ki ga bo podprla večina sveta: “To je diplomatska pot, na kateri delamo.”

Posebej  je vodja države  poudaril in opozoril, da Ukrajina povečuje proizvodnjo brezpilotnih letal, opreme za elektronsko bojevanje in topništva. S tem tudi raztegne bojno črto,  vključi tudi daljinsko ogrožanje ciljev v notranjosti Rusije in jo rahlja  s tem da ni vedno skoncentrirana  na določen del njihove namišljene črte osvajanja. To samo krepi pozicijo Ukrajine.

»Ker moramo biti močni na bojnem polju, to ni zato, ker se od samega začetka nismo želeli boriti mora biti močna, zato razvijamo našo proizvodnjo, da bo močna,« je dejal Zelensky.

Opozoril je, da Rusija ne razume nič drugega kot moč in ne spoštuje nikogar razen močnih.

“To sta dve vzporedni stvari: biti močan na bojišču in razviti jasen načrt, podroben načrt, in pripravljen bo letos,” je poudaril Zelenski.

Verjamemo da bo ta načrt “meso” postal v navedenem oziroma predvidenem času.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa