Foto: EPP
Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Koalicija iz prejšnjega mandata evropske komisije ne more preživeti. In tudi potrebno ni!

Te dni, tudi danes, je posebej  na tnalu glava EPP, ki z morebitno novo/staro kandidatko za predsednico Ursulo von der Leyen močno razburkala EPP in tudi druge politične “vode.”  V primeru morebitne potrditve že »dogovorjenih« in izmešetarjenih funkcij in položajev,  je verjetnost odtegnitve podpore s srani Slovenskih EPP poslancev zelo verjetna. Pa ne samo njihova.

O tem je kaj več povedal  tudi Janez Janša ob prihodu na  vrh oziroma sestanek politične skupine ELS-EPP v Bruselj.

“Razprava se je začela na napačnem koncu, saj se razpravlja o funkcijah, preden je dogovorjen osnovni program večine za naslednjih pet let,” je poudaril Janez Janša. SDS je to izpostavila tudi na vrhu EPP, zato je včeraj stranka poslala deset točk programa. Predvsem sta dve  točki  vprašljivi in zelo diskutabilni in morda odločujoči.

Glede funkcij, ki so predlagane,  v SDS podpirajo EPP-jevo kandidatko za predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, ki si po Janševem mnenju zasluži še en mandat, prav tako ga še posebej veseli predlog liberalcev za zunanjo predstavnico EU Kajo Kallas, saj vsi poznamo njeno delovanje v zadnjih dveh kriznih letih. Veliki pomisleki so  o predsednici komisije (Ursuli von der Leyen) in predsedniku Evropskega sveta (prevzel naj bi ga socialist Antonio Costa) – ta naj bi bil še posebej sporen.

 

V stranki SDS ne vidijo dobre prihodnosti za EU, če se ponovi enaka koalicija, kot je bila v prejšnjem mandatu. Napaka je, menil, če bi  enačili  nacionalne parlamente in Evropski parlament, kjer so zastopane posamezne države – EU ni nacionalna država, kjer gre za opozicijo in koalicijo. Nekatere države ob večinskem glasovanju ostanejo v opoziciji in tako bo Evropska unija razpadla. “Evropska komisija ne sme biti politični organ. To napačno smer gibanja in razvoja ter ohranjanja EU  ki ga je zastavil   nekdanji  predsednik EK, gospod Išijas ali Jean Cloude Juncker,  je smer ki pelje naravnost  v »zid« neuspeha.  Evropska komisija mora biti tehnični organ ali če hočemo drugače Tehnična vlada Evropske unije. Servis in ne ring  v katerem bodo eni vedno gor  drugi pa “sparing” partnerji.

Janez Janša za slovenske medije v Bruslju (Foto :EPP)

Ring ali politični organ je Evropski parlament. Koliko pa je EU politična, se tehta v Evropskem parlamentu – SDS je proti temu, da se ponavlja enaka večina v parlamentu.  Tam so predstavljeni programi, s pravi tam se naj zgradi nova večina. Na današnjem vrhu EPP bodo govorili o desetih točkah programa, pri čemer se SDS z osmimi povsem strinja; prioritete so varnost, dosledna politika proti ilegalnim migracijam (in ločitev legalnih od ilegalnih migracij), boj za večjo konkurenčnost EU (o čemer nihče ne govori), energetska neodvisnost EU. Razprava pa bo pomembna tudi okrog zelenega prehoda, saj so znotraj te tematike še določene nejasnosti. Te nejasnosti morajo biti odpravljene.

Nova koalicija bi bila dobrodošla 

Nova koalicija je zelo možna in nujna. V kolikor se ne zgodi nič, bo to dejanski »coup d’Etat douceur,  kot pravi znani slovenski in tudi mednarodni publicist B.M. Turk. Če prevedemo, to je   tihi državni udar in ignoranca izražene volje mnogih  evropskih volivcev ki so na zadnjih volitvah za  poslance v Evropski parlament dali podporo  programsko in vsebinsko prenovljeni Evropi, ki je   resnično namenjena Evropejcem.

Še enkrat, koalicija ki je ustavila,  oslabila, zavrla ter naredila Evropo nekonkurenčno, nekompetentno in mešetarsko,  ni prava za Evropejce. Evropa si mora oprati obraz pred svojimi Evropejci  in se ne udinjati  in dobrikati bodočim razmnoževalcem neevropskih navad in mentalitet na njenih tleh.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč