Nekategorizirano

ZDA: Površna in površinska debata ter tehnične težave pri TV prenosu prvega soočenja demokratskih kandidatov za volitve 2020

V sredo,  26. junija 2019 je v Miamiju na Floridi potekalo prvo javno soočenje kandidatov Demokratske stranke za nominacijo za uradnega predsedniškega kandidata ZDA na volitvah novembra 2020.

Na soočenju, ki predstavlja uradni začetek tokratne predvolilne kampanje Demokratske stranke,  je sodelovalo deset od skupno dvajsetih kandidatov, ki so se kvalificirali, in sicer: Cory Booker, Bill de Blasio, Julián Castro, John Delaney, Tulsi Gabbard, Jay Inslee, Amy Klobuchar, Beto O’Rourke, Tim Ryan in Elizabeth Warren.

Druga deseterica bo nastopila danes zvečer, medtem ko se peterica potencialnih kandidatov zaradi prenizke podpore oz. premajhne prepoznavnosti ni uvrstila med izbrance za soočenje.  

Kandidati so se uspeli na kratko predstaviti in se dotakniti glavnih vsebinskih tem kot zdravstveni sistem, davki, klimatske spremembe, migracije, gospodarstvo,  nadzor nad orožjem, splav, financiranje visokošolskega izobraževanja, vendar pa zaradi velikega števila sodelujočih sleherna bolj poglobljena vsebinska razprava seveda ni bil mogoča, saj je za vse bilo na razpolago le dve uri časa.

Pri tem so posamezni kandidati tudi prekinjali in vpadali v besedo drugim ter si sami poskusili izboriti več časa zase. Kot kaže je to najbole uspelo Bookerju, ki je skupno govoril dobrih 11 minut, O’Rourkeju z 10 minut in pol, Warrenovi z 9 minutami in pol, Castru s skoraj 9 minutami in senatorki slovenskega rodu Amy Klobuchar s slabimi 8 minutami in pol.

Največ političnih analitikov in komentatorjev ocenjuje, da se je v soočenju najbolje odrezala Elizabeth Warren, ki je s cca 12 odstotki podpore na nacionalni ravni bila sicer daleč najvišje uvrščena v tej skupini, medtem ko naj bi največji napredek glede prepoznavnosti tokrat dosegel Castro. Ostali kandidati pa naj ne bi naredili večjega vtisa oz. preboja.

Poseben pečat tokratnemu soočenju pa so dale tehnične težave pri prenosu, ko so odpovedali mikrofoni in povzročili pravo zmedo v studiju in na prizorišču.

To pa se je zgodilo ravno, ko sta moderiranje prevzela voditelja Chuck Todd in proslula voditeljica kanala MSNBC Rachel Maddow, sicer zagrizena nasprotnica predsednika Trumpa in velika poraženka v rejtingih po razkritju Mullerjevega poročila. Ta je tokrat lahko samo izdavila, češ da so se pripravili na vse, da pa česa takega niso pričakovali. Incident je tudi spravil v vidno zadrego kandidate, ki so se lahko le prisiljeno smehljali. Sledila je prekinitev prenosa in vložek z reklamami.

Seveda pa je to sprožilo vrsto reakcij na socialnih omrežjih, večinoma kritičnih in ironičnih. Tako se temu ni mogel odreči niti Predsednik Trump, ki je na krovu predsedniškega letala »Air Force One« ravno potoval na Vrh G20 na Japonsko in je sprva samo debato na twitterju označil le kot »dolgočasno«, malo zatem pa omenjeno tehnično težavo pospremil z besedami: »NBCNews in MSNBC je lahko sram za tako hudo tehnično napako sredi debate. Resnično neprofesionalno in vredno ‘FAKE NEWS Organizacije’, kakršni sta«.

Naknadno pa se je na debato odzval tudi predvolilni štab predsednika Trumpa z obsežnejšo izjavo, v kateri uvodoma trdi, da je omenjena debata »najboljši argument  za ponovno izvolitev Predsednika Trumpa« in neke vrste prispevek k njegovi kampanji. Demokrati naj bi predlagali radikalen vladni prevzem ameriške družbe, ki bi uničila ameriške sanje, ki se sedaj uresničujejo za mnoge. Skrajno leva socialistična politika, za katero so se Demokrati zavzeli na soočenju, pa je podobna  »vzjemnemu političnemu samomorilskemu paktu«.

V nadaljevanju podrobneje opredeljuje in navaja sporno ravnanje Demokratov. Izjava pa se zaključuje z navedbo, da imajo ZDA pod Predsednikom Trumpom najmočnejše gospodarstvo v moderni zgodovini, s skoraj 6 milijoni novih delovnih mest, rekordno nizko brezposelnostjo in najhitreje rastočimi plačami v zadnjem desetletju. ZDA so tudi postale največji proizvajalec energije na svetu.
Izjava tudi zagotavlja, da si bo Predsednik Trump še naprej prizadeval za varnost meja in državljanov ZDA ter da naredi ZDA spet velike in ji kot take ohrani.

Na družabnem omrežju pa se je odzval tudi eden od kandidatov Demokratov, ki bo na soočenju nastopil v drugi skupini danes zvečer, poslovnež Andrew Yang s pomenjljivim in ironičnim komentarjem »O, saj ne gre za tehnične težave. Krivi so Rusi«.

Danes zvečer se bodo na istem prizorišču soočili tudi kandidati Demokratov nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Joe Biden, Pete Buttigieg, senatorka Kamala Harris in neodvisni senator Bernie Sanders, ki po javnomnenjskih raziskavah na nacionalni ravni sodijo med vodilne. Poleg njih pa bo nastopilo še šest manj znanih in manj uspešnih kandidatov.

Mogoče vam bo všeč