John Kirby (Foto: AP)
SlovenijaSvetV fokusuvojna območja

ZDA:« Izrael v Rafi ni prekršil Bidnove ‘rdeče črte’. Washington po smrti tamkajšnjih civilistov ne bo spremenil svoje politike«

Bela hiša je obsodila smrt več deset civilistov v izraelskem zračnem napadu na Rafo, vendar je dejala, da ne načrtuje sprememb politike zaradi izraelskih dejanj, poroča Associated Press.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby je povedal novinarjem, da Izrael ni prekršil Bidnove “rdeče črte” za ustavitev prihodnjih prenosov ofenzivnega orožja, ker se ta še ni začela, ZDA pa ne verjamejo, da bodo sprožile obsežno kopensko invazijo na Rafo.

“Vse, kar lahko vidimo in vemo, nam pove, da ne bo prešlo v obsežno kopensko operacijo v naseljenih in močno obljudenih  območjih v središču Rafe,” dodaja  Kirby.

Kirby je izgubo življenj označil za “tragično” in “grozljivo” in dejal, da ZDA spremljajo rezultate izraelske preiskave o napadu, ki kaže, da je bila smrt civilistov posledica sekundarne eksplozije po uspešnem napadu na dva pripadnika Hamasa.

“Zavedamo se, da sta bila v tem napadu ubita dva visoka voditelja Hamasa, ki sta bila neposredno odgovorna za napade,” je dejal Kirby.

Na vprašanje, ali bo ta akcija Izraela povzročila kakšne spremembe v ameriški politiki, je Kirby dejal: “Ne morem govoriti o spremembah politike.”

Državni sekretar Anthony Blinken  je prejšnji teden ameriškim senatorjem povedal, da je pripravljen sodelovati s kongresom pri sankcijah proti sodišču. Odvisno od tega kako intenzivno bo ICJ  vztrajal pri  realizaciji naloga, ki bi ga naj že »izdali«.

Slabo in zelo levo profiliranje, je samo eden od virov  poudarjene   škode,  ki jo  povzročajo takšni mednarodni organi ali telesa.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija