Celjski peloton naslovnica (foto ZAC)
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaŠportzgodovina

Zanimivo-»Celjski peloton: Etape razvoja cestnega kolesarstva v Celju«

V vročici kolesarske sezone je izšla knjižna novost z naslovom Celjski peloton: Etape razvoja cestnega kolesarstva v Celju. V njej avtor dr. Borut Batagelj na 60 straneh predstavi nekaj poudarkov iz skoraj 140 letne bogate celjske kolesarske zgodovine. Celjski peloton je simbolni kolesarski časovni vlak, ki razkriva značilnosti vezane na začetke kolesarjenja in kolesarskega turizma, v poglavjih, ki sledijo, pa se osredotoča predvsem na razvoj množičnega, rekreativnega in tekmovalnega cestnega kolesarstva v Celju.

 

Vsebina in poudarki iz poglavij so bili prvič podrobneje predstavljeni že ob lanski istoimenski razstavi. Knjiga, ki temelji predvsem na bogati slikovni opremi, ima nekaj dodatnega gradiva predstavljenega še v okviru poglavja vezanega na dirko Po Sloveniji, zanimiv in na novo odkrit detajl pa je tudi portret slovenskega narodnega buditelja Ivana Dečka s kolesom takoj z začetka 20. stoletja, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica. Dečko je bil tudi član Kluba slovenskih kolesarjev Celje, ki je v procesu nacionalne emancipacije slovenstvo v Celju krepil tudi skozi kolesarjenje. Dolga vez identificiranja nacionalne identitete skozi kolesarstvo pa je nenazadnje v zadnjih letih skozi prirejanje in spremljanje dogodkov, tekmovalne uspehe ter predvsem skozi množično vpletanje in širjenje kolesarjenja v vsakdanjik vseh Slovencev vedno bolj izstopajoče. Kolesarstvo tako danes že stereotipno označujemo kot slovenski nacionalni šport.

Knjiga  je dostopna preko spletne trgovine založnika Zgodovinskega arhiva Celje. So zagotovo nekateri akterji zgodbe o  razvoju kolesarstva na celjskem živi in zvedavi  kot nekoč. Mlajše generacije pa lahko pridejo od prepotrebnih vedenj in znanj o kolesarstvu na Celjskem.

Vir in foto: Zgodovinski arhiv  Celje

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč