Nekategorizirano

Zanimiv zapis o ministrici Aleksandri Pivec! Vredno branja!

Zadnje čase spremljamo veliko zapisov, o ministrici za kmetijstvo in podpredsednici vlade Alekasndri Pivec. S pismom se je javnosti odzval tudi dr. Jože Podgoršek, član sveta stranke DeSUS in državni sekretar. Njegov dopis objavljamo v celoti (nelektorirano):

Spoštovane članice, cenjeni člani stranke DeSUS, ne glede na to, da sem verjetno eden od članov z najkrajšim stažem v stranki, mi dovolite nekaj misli glede objav okoli predsednice, dr. Aleksandre Pivec. Tisti, ki boste želeli moj zapis sicirati po besedah in stavkih, ga pač boste. Tisti, ki boste želeli razumeti namen tega dopisa, ga boste lahko razumeli. Prepuščam vam, cenjene članice in člani.

Naj uvodoma omenim, da sem v stranko prišel preko prejšnjega predsednika, spoštovanega g. Karla Erjavca. Pred sestavo prve vlade po zadnjih volitvah sva se namreč srečala ob pobudi nastopa funkcije državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Glede na moje dosedanje delo mi te funkcije ni bilo potrebno prevzeti, vendar je bil izziv tako mamljiv, da sem danes še vedno z veseljem državni sekretar. In takrat sem spoznal tudi našo predsednico, dr. Aleksandro Pivec, ki je vse od tedaj tudi “moja” ministrica, torej kot ekipa skupaj na ministrstvu delava že slabi dve leti.

In zato tudi zelo dobro poznam njen način dela, zavzetost, srčnost in angažma za doseganje zastavljenih ciljev.

 In ravno zaradi tega sem izjemno presenečen nad zapisi na medmrežju in v medijih, ki se že nekaj mesecev trudijo očrniti našo predsednico. Še posebej sem presenečen nad zadnjimi zapisi, ki problematizirajo njeno delo na terenu. Prepričan sem namreč, da je poslanstvo ministrov z ekipo, da čim bolje spoznajo realno stanje v sektorju, ki ga vodijo. In zato že vse od nastopa funkcije ministrice in tudi moje funkcije državnega sekretarja izjemno veliko časa namenjamo sodelovanju z deležniki, spoznavanju različnih in številnih težav v kmetijstvu, gozdarstvu, živilsko predelovalnem sektorju, na področju prehrane, torej na področju, ki ga pokriva naš resor. Zaradi tega osnovnega načela smo bili na terenu kmalu po nastopu funkcije zaradi vetroloma na Koroškem, kjer smo tudi zaradi terenskega obiska lažje prisluhnili prizadetim kmetijam. Prav tako že vse od prihoda na ministrstvo skupaj z deležniki snujemo ukrepe za novo programsko obdobje (od leta 2021 do leta 2027) in pripravljamo strateške dokumente za izvajanje skupne kmetijske politike, ki bo zaradi strategij “Od vil do vilic”, “Biodiverziteta” in “Zeleni dogovor” izjemno zahtevna in omejujoča. Prav tako smo v lanskem letu skupaj z rejci živali trpeli na terenu zaradi napadov zveri na domače živali. Skupaj z rejci smo bili na nočni straži.

Predvsem v oporo rejcem in opomin državi, da je upravljanje z zvermi izjemno kompleksno in odgovorno.

V času epidemije zaradi COVID-19 smo dnevno spremljali dogajanja na različnih kmetijskih trgih hrane in kmetijskega repromateriala. Na ministrstvu smo že za prvo sejo aktualne vlade (en dan po nastopu nove vlade) pripravili interventni zakon za morebitna ravnanja za zagotavljanje hrane za prebivalce RS, saj v začetku marca nihče ni vedel, kam nas bo epidemija pripeljala. Že za prvi protikorona paket smo pripravili nekaj ključnih ukrepov za pomoč kmetijskemu sektorju in posameznih panogah znotraj kmetijstva, v kolikor bi potrebovali pomoč. In nekatere ukrepe hvala bogu ni bilo potrebno prožiti, drugi so bili pa izjemno dragoceni in bi še vedno bili, če bi še vedno trajali, saj jih je kmetijski sektor nujno potreboval.

Vse zgoraj našteto smo lahko izvajali predvsem zaradi naše ministrice in za nas člane stranke tudi naše predsednice, dr. Aleksandre Pivec. Kot ministrica namreč ob vsakem času pričakuje in zahteva dobro poznavanje terena, učinkovitost, hitrost, usklajenost in še vedno srčnost najprej od sebe, šele nato od svoje najožje ekipe. Brez njenega angažmaja in vodenja ministrstva in povezovanja našega dela z vlado nam ne bi uspelo. Naštel sem le nekaj ukrepov, ki smo jih lahko izvedli hitro in učinkovito predvsem zaradi našega poznavanja stanja na terenu. In o tem, začuda, ni nihče pisal. Pa čeprav smo imeli nočno stražo ob 1:00 zjutraj. Pa čeprav se nam delovni dan pogosto prične ob 7:00 zjutraj in konča na terenu po 20:00 zvečer.

 Spoštovane, spoštovani, že res, da se to od vseh nas pričakuje, tudi zavestno smo vsi sprejeli naše funkcije in tudi naše poslanstvo. In zato nam ni težko nameniti pomemben del našega življenja sprejetim funkcijam in obveznostim. Prav tako smo ob prevzemu funkcij sprejeli tudi dejstvo, da smo v službi ves čas, vse dni v tednu. Vetrolomi, zveri, toče in neurja in druge neprilike ne poznajo ne ure ne dneva, zato moramo biti vedno na razpolago. Pa vendarle, na koncu smo vsi mi tudi starši, partnerji, zakonci. Tudi sam imam 5 otrok in verjemite mi, da stalno iščemo trenutke, da vsaj kanček svojega časa lahko namenimo njim, našim najdražjim. In če je le možno, nekatere aktivnosti kombiniramo. Tudi sam sem bil na kmečkih igrah podeželske mladine (kjer smo sodelovali z ministrsko ekipo) s celo družino. Tudi sam sem bil s celo družino na vseslovenskem pogozdovanju. In ponosen sem na to, da je družina sprejela moje poslanstvo kot del vseh nas. Brez podpore družine se takšnih nalog namreč ne da opravljati.

“Zato povsem razumem predsednico, dr. Aleksandro Pivec, da ima ob določenih obveznostih s sabo tudi družino, seveda kjer obveznosti to dopuščajo. In naše družine so postale del naše ekipe, saj se z veseljem tudi v krogu družin srečamo. In da, zaradi tega smo močnejši, še bolj povezani, še bolj predani delu. Prepričan sem, da bo naša predsednica po dopustu pojasnila vse podrobnosti, zato ji pustimo čas za njeno družino. Predvsem pa ne izpostavljajmo mladoletnih otrok. V tem primeru cilj, pa naj bo kakršen koli že, ne opravičuje sredstev za dosego cilja.

Prijetne poletne dni želim vsem vam,” je v dopisu zapisal dr. Jože Podgoršek, član sveta stranke DeSUS.

 

Mogoče vam bo všeč