Nekategorizirano

Žalostno in poučno: vsepovsod po EU spuščene zapornice za državljane Severne Makedonije

Države članice  EU bodo danes opoldne izdale pisno sporočilo v katerem bodo oznanile seznam držav za katere bodo prenehale omejitve za gibanje in potovanja med članicami Šengenske cone.

Že prejšnji  teden so članice države Šengna pripravile načrt 15 držav, katereih državljani že od jutri lahko nemoteno prehajajo  čez zunanje meje EU.

V kolikor  nobena od 27–tih članic danes če z opoldan ne bo glasovala proti bo ta seznam tudi sprejet.

Evropska komisija je predlagala da mora biti Zahodni Balkan med prvimi  na seznamu zaradi integracijskih procesov in približevanju k Uniji

Trenutno se samo Srbija in Črna Gora  nahajata na prvotnem seznamu 15 držav skupaj z Alžirijo, Avstralijo, Kanado, Gruzijo, Japonsko, Marokom, Novo Zeladijo, Ruando, Južno Korejo, Tajsko, Tunizijo, Urugvajem in Kitajsko.

Na drugi strani pa  Albanija BIH, R.S. Makedonija in Kosovo, ki bi  naj imeli do 25 okuženih na 100 tisoč prebivalcev ,ki  pa odstopajo od  povprečja v EU ki je v taistem obdobju imela 13 okuženih na 100 tisoč prebivalcev.

EU navaja ,da bodo seznam ažurirali na vsakih 14 dni, odvisno od epidemiološke slike v državah. Do takrat se v R.S. Makedoniji samo nadejajo priključitev na seznam zaželenih držav in da jih bo zadela  Evropska »Amorova« puščica

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč