Foto: Wikipedia
koronavirusSvetV fokusuŽivljenje

Zaklepanje Nove Zelandije podjetja v Aucklandu stane milijone

V ponedeljek, je župan največjega novozelandskega mesta Auckland je dejal, da bi morali prebivalci velemesta imeti prednost pri cepljenju, potem ko so ga konec tedna vrgli  in vstopili v četrto zaporo, ki  stane na  milijone dolarjev na dan, je izjavil Phil Goff za Reuters. 

Sedemdnevno zapiranje skoraj 2 milijona prebivalcev je povzročil primer osebe, ki je bila teden dni nalezljiva, pa  se ne samoizolirala.

Zaradi lockdowna je bilo v Aucklandu odpovedanih ali preloženih več pomembnih športnih in kulturnih dogodkov. V ravnokar končanem vikendu oziroma koncu tedna,  je bil  povzročen  kaos v prometu, saj so popotniki na mestnih kontrolnih točkah ostali do 10 ur in poskušali priti do svojih domov v Aucklandu. 

Auckland izgubi približno 200 delovnih mest in več kot 30 milijonov dolarjev na dan pod omejitvami 3. stopnje, “je dejal župan največjega novozelandskega mesta, Phil Goff.

Potrebujemo prednostno uvedbo cepiv v Aucklandu, da bi se izognili prihodnjim blokadam, zaščitili delovna mesta in dohodke ter zagotovili, da lahko Auckland igra svojo vlogo pri podpori oživitvi države,” je dejal tamkajšnji župan

Premierka Jacinda Ardern je v ponedeljek izrazila nezadovoljstvo in  dejala, da se je v zadnjem primeru COVID-19 “zgodilo več napak”,  vključno s stiki z okuženo družino.  Okužena oseba naj bi obiskala javna prizorišča tudi po opravljenem testu COVID ter »pozitivnega« rezultata  med tem je tudi zatajila policija, ki je bila neodločna   oziroma v dvomih ali bo zoper osebo sprejet kakšen ukrep. .

Kot menijo, da ljudje delajo neumne stvari, vendar ne  prišlo do  prebroditve, če  bodo ljudje prišli   do tega stanja, da ne bodo govorili po  resnici, oziroma nepravočasno sporočili svoje stanje. 

Ukrep zapiranja z omejitvami 3. stopnje ljudem omogoča, dopušča  da zapustijo dom samo zaradi bistvenih  nakupov in najnujnejših  opravil. Javna prizorišča bodo ostala zaprta.

Nova Zelandija, kot takšna  je  ena najuspešnejših razvitih držav pri nadzoru širjenja pandemije, je od začetka pandemije zabeležila nekaj več kot 2000 primerov korona virusa in 26 smrtnih primerov.

Pa še s tem so nezadovoljni in močno zaskrbljeni, ker vedo da kako hitro se nek red podre,postaviti ga nazaj pa je možno z desetkratnikom napora in denarja da s koliko toliko normalizira. Evropejci na žalost nimajo te navade in vsako početje četudi nujno,  vsako odločitev spuščajo preko preveč sit, pa še ta sita imajo prevelike luknje. Da se ne zamerijo prebivalcem. Kakšna zamera šele bo če se ne bo kaj rešilo. 

 Novozelandci rešujejo mi zavlačujemo, načrtujemo se pogajamo in v mrtvem teku reševanja ostajamo. 

Do kdaj?

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč