Nekategorizirano

Zakaj se 7. aprila 1992 ne spomnijo nasledniki protiimperialistične fronte, SD in Levica? ZDA so priznale Slovenijo

Za uvod: ZDA niso bile ravno navdušene nad osamosvojitvijo Slovenije in niso bile med prvimi državami, ki so nas priznale. Po tem, ko je Slovenijo 15. januarja 1992 priznala večina držav Evropske skupnosti (zdajšnja EU), pa je postalo jasno, da nas bodo slej ko prej priznali tudi Američani.

Sedmega aprila 1992 so Združene države Amerike priznale Republiko Slovenijo kot neodvisno in suvereno državo! Tega se včeraj, ko je minevalo 28 let, ni spomnil niti eden od MSM medijev, so pa v novinarskih prispevkih “nabijali” po ZDA in Trumpu, kako je njihov zdravstveni sistem v razsulu.

Vrnimo se k priznanju ZDA Slovenije.Po nekaterih informacijah bi naj izmed slovenskih politikov največ zaslug  za to imel takratni miniter za zunanje zadeve v Peterletovi vladi Dr. Dinmitrij Rupel, ki naj bi takratnega ameriškega državnega sekretarja  Lawrence Eagleburgerja tudi prepričal, da se to zgodi 7. aprila, prav na njegov Ruplov rojstni dan. Lawrence mu je namreč obljubil priznanje zadnje dni aprila, na koncu pa vseeno uslišal željo ministra Rupla.

Pred štirimi leti, leta 2016 je predsednik republike Borut Pahor 7. april razglasil za “DAN SLOVENSKO-AMERIŠKEGA  PRIJATELJSTVA IN ZAVEZNIŠTVA”, ki ga je letos obeležil z novo veleposlanico ZDA v Ljubljani Lyndo C. Blanchard.

Pahor in ameriška veleposlanica sta v ponedeljek dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva obeležila v predsedniški palači. Pahor je v nagovoru pozval h končanju vseh sovražnosti med narodi in državami in k solidarni združitvi moči v boju z boleznijo covid-19.

V tem kontekstu pa ne gre tudi pozabiti, da so za priznanje Slovenije s strani ZDA veliko naredili tudi tam živeči Slovenci in deloma tudi Američani slovenskih korenin, med njimi člani Senata in Predstavniškega doma  Kongresa, in sicer: Senator Tom Harkin (od leta 2015 v pokoju), edina senatorka slovenskega porekla in donedavna kandidatka za nominacijo za predsednico ZDA Amy Klobuchar. Po umiku iz predsedniške  tekme se jo omenja kot morebitno kandidatka za položaj Podpredsednice pri kandidatu Bidenu.
Veliko zaslug ima edini član Predstavniškega doma slovenskega porekla  dr. Paul Gosar, ne smemo pa pozabiti niti nekdanjega senatorja George Voinovicha (umrl leta 2016) in nekdanjega člana predstavniškega doma Jamesa Oberstarja (umrl leta 2014).

Pri tem je pomembno izpostaviti, da so omenjeni tudi veliko naredili pozneje za krepitev odnosov med državama in imeli stike s Slovenijo ter njenimi uradnimi predstavniki.

Tako je Senator Harkin večkrat obiskal Slovenijo, praviloma z družino, ter se tudi udeleževal dogodkov v  na slovenski ambasadi v Washingtonu. Podobno velja za senatorko Klobuchar, ki je Slovenijo obiskala leta 2013 (s soprogom in hčerko).

Kongresnik Gosar pa je s soprogo obiskal Slovenijo aprila 2019, ko mu je Predsednik Pahor tudi podelil visoko odlikovanje  (slednje je prejel tudi Senator Harkin). Gosar se je tudi skupaj s predsednikom republike Pahorjem udeležil slavnostnega polaganja venca padlim ameriškim letalcem med 2. svetovno vojno v Aljažu nad Polzelo.

Nova vlada Janeza Janše bo morala vložiti veliko naporov, da kompas zunanje politike, ki so jo levičarske vlade, v stilu protiimperialistiočne fronte, katerih najbolj izrazita naslednika sta Židanova SD in Mesčeva Levica, zadnjih 8 let povsem usmerile na os Moskva – Ljubljana, usmeri nazaj proti ameriški zaveznici. 

Mogoče vam bo všeč