izobraževanjeSlovenijašolstvo in znanjeZdravjeŽivljenje

Zakaj odsvetujemo objavljanje fotografij otrok na spletu – preventivni nasveti za starše

Na fotografijah in videoposnetkih na profilih družbenih omrežij številnih staršev se pogosto znajdejo tudi otroci. Razumljivo in prav je, da se vsak starš rad pohvali z dosežki svojega otroka. Vendar pa vseh informacij o otroku ni smotrno objavljati na spletu!

Poleti pa je še kako aktualen tudi naslednji nasvet: na spletu nikoli, ampak res nikoli ne objavljajte fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali celo brez oblačil!

 

Izpostavljanje otrok na spletu1

 

Zakaj staršem odsvetujemo objavljanje fotografij njihovih otrok na svetu?

Sledilci profilov velikega števila staršev lahko spremljajo otrokove prve korake, prve besede, prvo samostojno hranjenje, deležni so utrinkov iz otrokovega odraščanja, uspehov ob športnih tekmah, včasih celo ocen iz šolskih spričeval. Starši so ponosni na uspehe svojih otrok v glasbeni šoli, v športni ekipi ali pri vsakdanjih dosežkih. Vendar pa z objavo fotografije otroka v šoli, na treningu, plesnem nastopu ali ob praznovanju rojstnega dne javnosti razkrijemo ogromno osebnih podatkov o otroku!

Na ta način zločincem olajšamo zlorabo otrokove identitete, saj smo z objavo fotografije že iz porodnišnice ali ob rojstnodnevni torti povedali, kdaj je otrok rojen, kako mu je ime ter kako je ime staršema. Ko otroka fotografiramo na prvi šolski dan pred osnovno šolo, ki jo obiskuje, ali objavimo videoposnetek z njegovega prvega glasbenega nastopa, s tem povemo, kje se otrok najpogosteje zadržuje, katere dejavnosti obiskuje. Posredno razkrivamo njegove interese in zanimanja.

S tem ljudem, ki otroke pod pretvezo prijateljstva izkoriščajo za svoje izprijene namene, dajemo izhodišče točke, s pomočjo katerih z otrokom lažje vzpostavijo stik, otrok pa jim zaradi tega lažje in hitreje zaupa. S tem smo morebitnemu pedofilu omogočili in olajšali dostop do otroka.

Kaj pa fotografije tujih otrok?

Brez dovoljenja staršev nikoli ne objavljajte fotografij tujih otrok! Mogoče se z objavo fotografije otroka ne strinjajo in jim ne ustreza, da je njihov otrok izpostavljen na spletu.

Izpostavljanje otrok na spletu1a

Ko so te vsebine enkrat objavljene, jih je praktično nemogoče trajno izbrisati

Otrokovi prvi koraki, besede ali nerodni spodrsljaji iz otroštva ne sodijo na splet. Čeprav se nam to na prvi pogled zabavno, so to videoposnetki in fotografije, zaradi katerih bo mogoče otroka kdaj v prihodnosti sram, saj bo to del njegove javne podobe. Ker so te vsebine na spletu trajno dostopne in jih je praktično nemogoče trajno izbrisati ali nadzorovati njihovega deljenja, bodo te datoteke nekoč na voljo otrokovim učiteljem, delodajalcem in partnerjem.

Tudi otrokovi vrstniki so neizprosni. Ko na internetu opazijo posnetke in fotografije sošolca ali prijatelja, lahko otrok zaradi tega postane žrtev norčevanja, poniževanja ali zmerjanja. Vedno moramo dvakrat premisliti o smiselnosti takih objav in se postaviti v kožo otroka – kako bi se počutil jaz, če bi sedaj, v odrasli dobi, na spletu naletel na videoposnetek ali fotografijo iz mojega otroštva, ob kateri mi je neprijetno ali se celo počutim osramočenega.

Izpostavljanje otrok na spletu1c

Nikoli ne objavljajte intimnih fotografij otrok!

Kar je pa najbolj pomembno in si velja za vedno zapomniti, pa je: na spletu nikoli ne objavljajte fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali brez oblačil. Predvsem je problematično dejstvo, da se lahko ta fotografija ali videoposnetek hitro znajde na napravah spolnih izkoriščevalcev, ki jo lahko nato naprej delijo ali objavijo v svojih pedofilskih mrežah ali forumih. To v praktičnem smislu pomeni, da smo pedofilom sami ponudili otrokove fotografije, s katerimi bodo trgovali (tudi na temnem spletu) ali pa jim bodo fotografije otroka s plaže nudile spolno zadovoljitev.

Pogovorite se z otrokom o pasteh interneta

Raje kot za objave fotografij otroka na spletu si vzemimo čas za pogovor z otrokom tudi o pasteh, ki jih internet prinaša. Če že odrasli nimamo zadržkov pred objavo različnih fotografij širši skupnosti, tudi od otrok ne moremo pričakovati, da bodo previdni pri objavljanju fotografij in podatkov ter pozorni na vse nevarnosti, ki so jim na spletu izpostavljeni. Odrasli smo lahko otrokom zgled tudi pri varni in premišljeni uporabi družbenih omrežij in svetovnega spleta.

Dejstvo je, da ima izpostavljanje otroka na spletu trajne posledice, saj si splet zapomni vsa naša dejanja. Za vedno.

Povezane vsebine

Zaščita pred soncem je pomembna – kaj pa zaščita na spletu?

Najprej premisli, šele nato objavi!

Za varnost otrok na spletu je ključen nadzor staršev: otroci čedalje pogosteje dostopajo do neprimernih vsebin in neprimerne vsebine tudi objavljajo

Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!

Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu

 

vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/109709-zakaj-odsvetujemo-objavljanje-fotografij-otrok-na-spletu-preventivni-nasveti-za-starse?fbclid=IwAR3Sk3baPP_3m9OTRapXUJmQMYjID5ELhgHxsKPLtcCRJwepK_akFxqwbms

 

Mogoče vam bo všeč