Nekategorizirano

Zadnje sporočilo: SB Celje od danes naprej ponovno Covid bolnišnica

Vključevanje Splošne bolnišnice Celje v obravnavo pacientov s COVID-19 bo fazno. V prvi fazi so na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja pripravili enoto s 5 navadnimi bolniškimi posteljami za obravnavo pacientov s COVID-19 in z 19 navadnimi bolniškimi posteljami v tako imenovani sivi coni za obravnavo pacientov pri katerih obstaja sum na okužbo s COVID-19. Oddelek za intenzivno interno medicino ima pripravljeno še enoto z 2 intenzivnima bolniškima posteljama za obravnavo pacientov s COVID-19. Nadaljnje faze bodo realizirane v skladu z razvojem epidemiološke situacije v regiji in državi.

Kljub drugačnim napovedim, bo naša bolnišnica paciente s COVID-19 začela sprejemati že danes, 16. 9. 2020.

Epidemiološka slika v Sloveniji se slabša iz dneva v dan. Okužbe so se v drugem valu pojavljale predvsem pri mlajših, manj ranljivih starostnih skupinah, sedaj pa so se očitno ponovno prebile tudi v domove starejših, tudi na Celjskem.  Iz Doma sv. Jožef Celje  sporočili, da je bila pri enem izmed zaposlenih potrjena okužba z novim korona virusom. Kot so zapisali je bil okuženi brez simptomov in je bil na testiranje pozvan s strani NIJZ, saj je ožji član njegove družine prav tako okužen in brez simptomov. “Tudi poziv na testiranje pri njem je prišel s strani NJIZ, ker je z vidnimi simptomi obolela njegova sodelavka. V verigi sta tako dva ne obolela okužena, sporočajo iz Doma. Zaskrbljujoč je trend okužb v inštitucijah in lokacijah kjer je množičnost in nepotrebna » sproščenost » najbolj prisotna.

Tudi v samem Celju je čedalje več razredov v karanteni. Po Srednji zdravstveni šoli in Ekonomski šoli, so sedaj v karanteni še en razred in 10 zaposlenih na Gimnaziji Lava ter trije razredi in šest zaposlenih na OŠ Frana Kranjca Celje. 

 Zaskrbljujoče je da  se virus se v zadnjem obdobju širi predvsem med mlajšo populacijo, ki glede na informacije s terena po večini ne upoštevajo ukrepov, predvsem neradi nadenejo masko v zaprtih javnih prostorih ter javnem prevozu. Vse službe ki so kakorkoli povezane s zdravjem populacije svetujejo da se ljudje ne glede na starost držijo protokolov in upoštevajo navodil glede zaščite pred virusom COVID 19.

COVID 19 ni blef  in ni odvisen  od muhavosti uradnega vladnega govorca  ali strokovnjaka imunologa ali infektologa, je resnično tukaj. Paziti je treba na  sebe in druge, na druge pa tako če pazite na sebe in upoštevate vse potrebno.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč