bojišče(Foto Reuter's)
EvropaZunanja politika

Zadnja novica: Ukrajina in Rusija se bosta pogajali ob obmejni reki Pripjat na meji z Belorusijo

Ukrajinska delegacija se bo “brez dodatnih pogojev” udeležila pogovorov z Rusijo v v območju reke Pripjat. To je nedavno potrdila administracija predsednika Vladimirja Zelenskega.

Беларуският президент Александър Лукашенко Beloruski “predsednik” Aleksandar Lukašenko

Odločitev je sledila pogovoru med Zelenskim in njegovim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Zjutraj je v Belorusijo prispela ruska delegacija z idejo, da je bil sprva dosežen dogovor, da se tam srečamo po treh dneh vojne. Ta naj bi čakala v mestu Gomelj. Nato je Zelensky  pojasnil, da se je pripravljen pogajati marsikje, ne pa v državi, iz katere rakete prihajajo v Ukrajino. Kijevske oborožene sile so danes sestrelile križarsko raketo, ki jo je izstrelila ruska zaveznica Belorusija. Lukašenko je med pogovorom dejal da med obiskom ukrajinske delegacije prevzame odgovornost, da vsa letala, helikopterji in rakete, ki so nameščeni na beloruskem ozemlju, ostanejo na tleh.

 

Novica je sovpadala z odločitvijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da jedrske sile namesti na bojno pripravljenost najvišje stopnje. Pred tem je Velika Britanija opozorila, da Rusiji ne zaupa za pogovore, ker s sogovornikom s pištolo na čelu ne moreš imeti dialoga.

To pa se dogaja v trenutku ko so Ukrajinci dobili več svojih strateških položajev nazaj oziroma so se uprli in pregnali ruske enote iz celotnega Kijeva prav tako skorajda iz celotnega območja Harkova.

Vir in foto: Reuter’s&vtc&bgdn

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa