Minister dr. Anže Logar na izrednem zasedanju(foto: MZZ)
EvropaSlovenijaZunanja politika

Pomoč v pravo smer: Humanitarni prispevek Republike Slovenije za pomoč prebivalcem Ukrajine

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep, da bo Republika Slovenija v letu 2022 namenila humanitarni prispevek Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Prispevek bo zagotovljen s proračunske postavke Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Slovenija je Ukrajini že zagotovila materialno pomoč v vrednosti 163.000.

Upoštevajoč težke humanitarne razmere, v katerih so se znašli prebivalci Ukrajine in v skladu s slovenskimi prioritetami mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter z zunanjepolitičnimi prioritetami Republike Slovenije bo Slovenija prispevala 100.000 evrov ICRC. Slednji tudi v trenutnih varnostnih razmerah ostaja v celoti prisoten v Ukrajini in še naprej izvaja svoje humanitarne dejavnosti v korist civilnega prebivalstva. ICRC ohranja operativno prilagodljivost in fleksibilnost, da se odzove na razvijajoče se potrebe.

Delovanje ICRC v Ukrajini je usmerjeno v zagotavljanje nujnih in dolgoročnih potreb prebivalstva in življenjskih pogojev, vključno z dostopom do vode, zdravniške oskrbe in drugih osnovnih storitev. ICRC pomaga iskati in vzpostavljati stike med v konfliktih razseljenimi družinami ter pomaga pri iskanju pogrešanih oseb v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Tesno sodeluje z Rdečim križem Ukrajine.

Slovenija je v preteklih dneh Ukrajini že zagotovila materialno pomoč v vrednosti 163.000 evrov v okviru Mehanizma EU za civilno zaščito. V Ukrajino je Slovenija poslala 200 spalnih vreč, 200 parov gumijastih škornjev, deset dizelskih generatorjev, 250.000 kosov rokavic iz lateksa in 250.000 kosov rokavic iz nitrila ter 600.000 higienskih mask.

Kljub temu da se napotuje pomoč iz vseh koncev  v različnih oblikah, želja po miru ostaja prioriteta vseh. Mednarodna skupnost  JE  v situaciji ko se mora izkazati.

Vir in foto:  MZZ

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa