Mag. Andrej Šircelj, Minister za Finance RS(foto Polona Avanzo)
EvropaSlovenijaZunanja politika

Evropska centralna banka za prenehanje delovanja skupine Sperbank Europa AG: Minister za finance mag. Andreja Širclja o odločitvi Enotnega odbora za reševanje glede Sberbank d. d.

Velik del sankcij zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino je usmerjen na finančno področje. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Ta bančna skupina ima odvisno banko tudi v Sloveniji. Pri tem je za slovensko Sberbank banko Enotni odbor za reševanje omogočil rešitve, ki bodo ohranjale finančno stabilnost in zagotavljale varnost varčevalcev. Te rešitve pozdravljam.

Varnost prihrankov jamčita Sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v Sberbank d.d.

Nekatere poteze pričakovane, dovolj hitro in upajmo z dovolj vpliva na morebitne odločitve Moskve na ustavitev agresije Rusije na Ukrajino.

Vse tehnične korake v državah, in  tudi pri nas, v zvezi z denarnimi  vlogami fizičnih oseb  pa v mehanizmih in garancijah  nacionalnih držav v primerih kot je ta.

Vir: MF&VTC

Foto: Polona Avanzo

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa