Nekategorizirano

Za Slovenijo: Vabilo Janeza Janše predsednikom parlamentarnih strank k dialogu

Po današnjem srečanju predsednika Republike Boruta Pahorja z Janezom Janšo, predsednikom zmagovite SDS na letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah, je slednji predsednikom vseh parlamentarnih strank poslal vabilo na pogovore o usklajevanju koalicijske pogodbe, ki so jo v Slovenski demokratski stranki  poimenovali Za Slovenijo. Vabilo objavljamo v celoti.

Spoštovani!

Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. V  aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države,  z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.

Pred nekaj tedni je začelo v Tallinnu, Estonija, delovati prvo komercialno 5G omrežje. Pojavljajo se nove tehnologije, ki bodo v naslednjih dveh desetletjih v moderno družbo prinesle večje tehnološke spremembe kot jih je svet doživel zadnjih 200 let. Odgovornost vladnih resorjev, pristojnih za šolstvo, raziskave, gospodarski in tehnološki razvoj za pravočasen prenos potrebnih znanj v javno financirane programe se je drastično povečala. Že enoletne zamude in spregledi pomembno vplivajo na gospodarsko rast, konkurenčnost posameznikov in blaginjo prebivalstva. Tudi dnevi so zato pomembni.

Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest.

Koalicija s SDS tako terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

Pred dokončno odločitvijo Predsednika RS o dodelitvi formalnega mandata za sestavo vlade vam kot predsednik stranke, ki je prejela daleč največje zaupanje volivcev, pošiljam vabilo na pogovore o oblikovanju koalicijske zaveze »Za Slovenijo«. Predlagam, da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bomo skupaj preverjali:

Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo;
Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;
Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.
Predlagam, da pogovore opravimo v ponedeljek, 16.  in torek 17. julija in sicer:

Ponedeljek, 16.7.2018

Lista Marjana Šarca                                               ob 10.00

Socialni demokrati                                                ob 12.00

Stranka modernega centra                                  ob 15.00

Torek, 17.7.2018

Levica                                                                       ob 9.00

Nova Slovenija                                                       ob 10.00

Stranka Alenke Bratušek                                     ob 12.00

Demokratična stranka upokojencev                 ob 15.00

Slovenska nacionalna stranka                            ob 17.00

 

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:

Skladnost programov po posamičnih resorjih
Organizacijsko obliko prihodnje vlade
Ustreznost kadrovskih ponudb
 

Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe. S strani SDS bodo ekipe vodili:

Finance – mag. Andrej Šircelj
Namestnik: mag. Marko Pogačnik

Gospodarstvo in delo – mag. Andrej Vizjak
Namestnik: Suzana Lep Šimenko

Družina in socialna politika – Romana Tomc
namestnik mag. Karmen Furman

Zunanje zadeve – dr. Milan Zver
Namestnik: dr. Anže Logar

Pravosodje – dr. Vinko Gorenak
Namestnik: Boštjan Kolarič

Obramba – Aleš Hojs
Namestnik: Žan Mahnič

Notranje zadeve – dr. Božo Predalič
Namestnik: Sebastjan Apat

Infrastruktura in prostor – Zvonko Černač
Namestnik: Danijel Krivec

Zdravje –  Alenka Forte
Namestnik: France Cukjati

Šolstvo – Mojca Škrinjar
Namestnik: dr. Matevž Tomšič

Kmetijstvo in okolje – Matjaž Kočar
Namestnik: Jolanda Pikl Rihter

Slovenci v zamejstvu in po svetu – Miro Petek
Namestnik: Damijan Terpin

Javna uprava – odpravljanje administrativnih bremen– Fidel Krupič
Namestnik: mag. Elena Zavadlav Ušaj

Kultura – dr. Vasko Simoniti
Namestnik: dr. Jelka Pirkovič

 

Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v četrtek, 19.7.2018 oziroma po dogovoru.

Vaša programska izhodišča, ki ste jih predstavljali in zagovarjali v času pred volitvami, poznamo. Verjamem, da jih po volitvah niste spreminjali. Program SDS za tekoči mandat je bil objavljen na naši spletni strani že v začetku leta in seveda v celoti ostaja enak tudi po volitvah. Zato po mojem mnenju kaka dodatna izmenjava gradiv ni potrebna, je pa seveda možna, če ste po volitvah kak del programa dopolnili. Če potrebujete še pred pogovori kakršnokoli dodatno pojasnilo glede našega programa, smo vam kadarkoli na voljo.

Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171

                                                                                                            Janez Janša

 

Ljubljana, 12.7.2018

Mogoče vam bo všeč