koronavirusSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Za lažji dostop do digitalnih covidnih potrdil vlada zagotavlja dodatna prijavna mesta

Vlada želi v čim širšem obsegu preiti na digitalno izdajo covidnih potrdil, zato širi nabor prijavnih mest, kjer si lahko prebivalci zagotovijo digitalno identiteto. Poleg upravnih enot bodo to še cepilna mesta, centri za socialno delo, Furs itd., so povedali na današnji vladni novinarski konferenci.

Kot je pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je ključno, da vsak prebivalec, ki še nima digitalne identitete, obišče eno od prijavnih točk in si jo zagotovi. Identificirati se mora z veljavnim osebnim dokumentom s fotografijo. Potrdili sigenca in smspass bosta za državljane brezplačni, je dodal.

S pridobljeno digitalno identiteto bodo ljudje lahko dostopali do državnega portala zVem. Ta poleg potrdil o prebolelosti, cepljenju in izvidih PCR testiranja na novi koronavirus omogoča dostop tudi do drugih zdravstvenih podatkov posameznikov in vrste drugih storitev javne uprave, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Na portalu zVem bomo kmalu lahko pridobili tudi evropsko digitalno zeleno potrdilo, ki bo omogočalo lažji prehod meja in potovanja po EU. Po Poklukarjevih besedah na NIJZ trenutno intenzivno pripravljajo to potrdilo, še v tem tednu je tako napovedan test produkcije z Evropsko komisijo, “nato bomo videli, kdaj ga bomo lahko v Sloveniji uvedli”.

Število prebivalcev, ki so si že zagotovili digitalno identiteto, npr. sigenco ali sms-pass, v zadnjem času hitro narašča. Samo letos si je sigenco priskrbelo 66.000 ljudi, kar je toliko kot v celotnem lanskem letu, je povedal Koritnik.

Zanje je dostop do portala zVem zelo enostaven, za ostale pa bodo zdaj omogočili več drugih načinov, kako priti do njega. Tako poleg upravnih enot, kjer so problem dolge čakalne dobe, sistem že deluje na izpostavah finančne uprave Furs, ponekod tudi na cepilnih centrih, na seznamu prijavnih mest so tudi centri za socialno delo in vložišče pravosodnega ministrstva, predvidoma bodo v kratkem tudi na izpostavah ZZZS, je dejal Koritnik.

Kot je dodal, so že začeli usposabljanje referentov, ki bodo to urejali, teh je 300. Poteka tudi distribucija potrebne opreme. Minister Poklukar pa je zagotovil, da bodo poskrbeli tudi za ranljive skupine, ki si ne bi uspele priskrbeti digitalnega potrdila.

“Prizadevava si, da vsem prebivalcem omogočiva dostop do teh digitalnih rešitev,” je zatrdil. Ob tem je ljudi pozval, naj pomagajo drugim pri pridobivanju teh potrdil, vse pa k potrpljenju. “Ključno sporočilo je, da je lahko to nov korak naprej v boju proti epidemiji,” je dodal.

Trenutno so dodatne lokacije, kjer lahko prebivalci prijavo že izvedejo, v desetih centrih za socialno delo (Celje, Slovenske Konjice, Novo mesto, Sežana, Laško, Posavje, Krško, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Zagorje ob Savi) in sedmih finančnih uradih Fursa (Dravograd, Hrastnik, Kočevje, Ljubljana, Novo mesto, Ptuj, Velenje).

Na vladi so veseli tudi odziva županov na poziv k pomoči pri vzpostavitvi prijavnih služb na cepilnih mestih. Župani so se namreč hitro odzvali in predlagali zaposlene, ki bodo na teh mestih začasno delovali kot referenti prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smspass.

vir: https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/20261

mib

Mogoče vam bo všeč